galériával

2021.08.03. 14:06

A holokauszt roma áldozataira emlékeztek Kecskeméten

A cigány holokauszt nemzetközi emléknapjára emlékezett meg a Wojtyla ház a műkertvárosi Assisi Szent Ferenc kápolna parkjában.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

A műkertvárosi Assisi Szent Ferenc kápolna parkjában álló „cigányarcú Krisztus” keresztnél tartott kedden megemlékezést a Wojtyla ház a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

– A cigány férfiakat, nőket, gyerekeket az SS tisztek ötös sorba állították, hogy a krematóriumba vigyék őket. A szerencsétlen emberek minden erejükkel ellenálltak, hangosan kiabáltak, mely egész Birkenauban hallatszott. A dulakodás egész éjjel tartott, de reggelre a cigányok tábora már üres volt. Az áldozatok egyszerű cigány édesanyák, édesapák, gyerekek voltak. Kitartásukat mutatja, hogy egyedül csak a cigányoknál nem tudták a családokat szétszakítani – idézte egy túlélő visszaemlékezését Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP), aki a Roma Települési Nemzetiségi Önkormányzatot is képviselte. Mint hozzátette, ma már nincs holokauszt, de egyes cigány családok nehezen élik meg a diszkrimináció valamilyen formáját.

– Fontos, hogy emlékezzünk, de még fontosabb, hogy emlékeztessünk. Sajnos a diákok nem tanulnak a cigány holokausztról, ez kimaradt a történelemkönyvekből.

Sokunk véleménye szerint a cigányok Magyarországon nem másodlagos állampolgárok, kultúrájuk identitásuk, hagyományaik a magyar nemzeti kultúra része

– mondta Lévai Jánosné, kiemelve: a kormány feladatának tekinti, hogy a cigány holokausztról szóló ismereteket erősítse, betemesse a társadalom különböző csoportjai közötti árkokat és hidakat építsen közöttük.

Király József önkormányzati képviselő, az MSZP megyei és kecskeméti szervezetének képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy le kell vonni a régmúlt idők tanulságait, hogy soha többé ne fordulhasson elő olyan megkülönböztetés és gyűlöletkampány, amely végül a holokauszthoz vezetett.

Farkas P. József, a Wojtyla ház alapító-igazgatója pedig arról beszélt, hogy nagyon kevés „cigánykereszt” van az országban.

– Mintha az emberek nem tudnák, hogy Jézus mindenkiért meghalt, a cigány magyarokért is – fogalmazott. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában