kalocsai járás

2021.08.15. 11:47

A csőtörések emelik a baktériumok mennyiségét

Rendkívüli vízfertőtlenítést végez a Kalocsai járás területén található hálózaton a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft.

Gábor János

Fotó: Gábor János

A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. (Kiskunvíz) csak néhány héttel ezelőtt fejezte be a legutóbbi mosatást, de a járás hálózatát újra klórozni kell. A hétfőn kezdett, határozatlan ideig tartó rendkívüli vízfertőtlenítés kapcsán közölték: szó sincs arról, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vált szükségessé, csupán ilyen eljárással szokták tisztán tartani a hálózatot a csőtörések számát is növelő nyári szezonban.

– Az éves ütemtervünkben már nem négy, hanem csak három fertőtlenítés szerepel. Rendkívüli alkalmat akkor kell elrendelni, ha a baktériumok mennyisége bizonyos szint fölé emelkedik. Ilyenkor folyamatosan adagolunk klórt az ivóvízhez – magyarázta Szigeti Atilla műszaki igazgató, megjegyezve: a baktériumok szaporodásának kedvez a meleg időjárás és a hálózaton keletkező sok csőtörés.

Ezúttal egyébként nem kell számolni azzal, hogy tartósan klórszagú vagy elszíneződött víz folyik a csapból, hiszen a nagy fertőtlenítések során használt klórmennyiségnek mindössze ötödét, literenként nagyjából 0,1–0,2 milligrammot fognak a hálózatba juttatni.

A minimális koncentrációt a tapasztalatok szerint nem, vagy alig érzékelik a fogyasztók, mégis megfelelő hatást lehet vele elérni.

Kalocsa környéke egyébként szerencsés, hiszen viszonylag ritkán és rövid ideig kell hasonló munkát végezni, míg más településeken, például Kiskunhalason és Kecelen szinte egész évben szükség van valamennyi klór hozzáadására. A különbséget a változó hőmérséklet okozza: amíg utóbbi településeken akár 20–22 Celsius-­fokos is lehet a hálózat vize, addig a Kalo­csa környékét ellátó Barákai vízbázison mindössze 12, így alacsonyabb a klórigénye – a mostani rendkívüli fertőtlenítés is csupán a tartós meleg számlájára írható.

A csőtörések kiugró számát Szigeti Attila azzal magyarázta, hogy nyáron jelentősen nő a vízfogyasztás, és a nagyobb nyomást már nem mindenhol tolerálja az elöregedett hálózat. Kalocsa esetében az 50-70 éves csövek valaha elbírták a terhelést, de mostanra elkerülhetetlenné vált a cseréjük, gyakorlatilag a teljes város alatt. Ekkora beruházást a szolgáltató önállóan nem tud kifizetni, de lehet bízni abban, hogy jövőre nyílnak ezzel kapcsolatos pályázati források, jegyezte meg.

A vízhálózat már nem bírja a nyári terhelést, sok a csőtörés
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában