szemét ügy

2021.07.06. 06:55

Zárható helyen tárolnák a kukákat Kecskeméten

Ha a közgyűlés csütörtökön úgy dönt, 2022. január 1-jétől Kecskeméten a sze­me­tes­konténereket csak arra alkalmas, nyilvánvalóan zárható építményekben lehet tárolni az utcán.

Hraskó István

Ha a közgyűlés úgy dönt, Kecskeméten a szemeteskonténereket csak zárható építményekben lehet tárolni az utcán

Forrás: Bús Csaba

Fotó: Bús Csaba

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester még januárban beszélt arról, hogy a városvezetés azt tervezi, a társasházak hulladékgyűjtő edényei a közterületen, utcán ezentúl csak zárható tárolóban lehetnek majd. Mint elmondta, erre a guberálók miatt van szükség, akik kinyitogatják az utcán lévő konténereket, ha le vannak lakatolva, felfeszítik a tetejüket, szétbontják a kukákban lévő szemetet, és sok esetben szétszórják a környéken.

Az alpolgármester jövő január 1-jei bevezetési határidőt említett, hangsúlyozva, az önkormányzat segíteni fog a lakóközösségeknek a tárolók létesítésében. Ezek nem feltétlenül csak az egyre több helyen látható ketrecek lehetnek, hanem például kúszónövénnyel befuttatott helyiségek is, melyek akár több ház konténerének is helyet adhatnak.

Szeberényi Gyula Tamás azt is megemlítette: sok társasházban megszüntették a kukatárolókat, kiadták üzlethelyiségnek, máshol arra hivatkoznak, hogy büdösek, de ezen sokat segíthet, ha ürítés után kimossák.

Az év elején említett terv most kezd konkrét formát ölteni. A július 8-ai, csütörtöki képviselő-testületi ülés napirendi pontjai között szerepel ugyanis a közterületek használatáról szóló rendelet módosítása.

– A közterületek tisztaságának védelme, az egységes városkép kialakítása és az illegális hulladékelhelyezés megakadályozása egyaránt komoly kihívást jelent – fogalmaz az előterjesztés. A megoldást a bevezetésben már említett szabályozásban látják. A javaslat szerint, ha az ingatlan műszakilag nem megfelelő arra, hogy a hulladékgyűjtő edényt ezen belül elhelyezzék, akkor 2022. január 1-jétől a szemeteskonténert, kukát az utcán „kizárólag arra alkalmas építményben” lehet tárolni a gyűjtési időn kívül. Nem tehát csak a ketrec jöhet szóba, lehet esztétikusabb (bár nyilván drágább) megoldásban gondolkodni, viszont egy biztos: az építményt csak az önkormányzat főépítészével egyeztetett módon, helyen és kiviteli terv szerint lehet majd felhúzni.

A gyűjtési idő a szemételszállítás napját megelőző este 18 órától az elvitel napja 18 óráig tart, tehát ebben a 24 órában nem kell a konténernek a tárolóépítményben lenni. Az ingatlanon belül műszakilag megfelelő elhelyezés az előterjesztés szerint, ha a hulladékgyűjtő közös használatú helyiségben, udvaron, garázsban, lépcső mögött, sőt akár a folyosón van, feltéve, ha marad mellette 0,9 méter a köz­lekedésre.

Sok társasházon belül azonban már nincsen a szeme­tes­konténer, kuka elhelyezésére való helyiség, vagy a lakók nem szeretnék, ha házon belül lenne a szemét. Ezeknek a lakóközösségeknek a tervezet szerint még fél évük lesz egy utcai tároló megépítésére (az előterjesztésben egyébként nem szerepel, hogy zárhatónak kell lennie, de nyilván ez a logikus). A tervezetben az áll, a tároló bekerülési költségének felét a Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási (DTkH) Nonprofit Kft. állja majd, az önkormányzat ez ügyben még együttműködési megállapodást köt majd a szolgáltatóval. A költségek másik fele az ingatlan tulajdonosát vagy tulajdonosait terheli majd. Az előterjesztésről csütörtökön dönt a közgyűlés.

Ha a közgyűlés úgy dönt, Kecskeméten a szemeteskonténereket csak zárható építményekben lehet tárolni az utcán
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában