kalocsa

2021.07.08. 13:55

Már tart a katonai tömegsír exhumálása a főszékesegyház mellett

A Nagyboldogasszony főszékesegyház mellett nyugvó, II. világháborúban elesett orosz katonák holttesteit ezekben a napokban-hetekben emelik ki a szakemberek.

Gábor János

Vörös Márta főegyházmegyei főépítész a baon.hu kérdésére elárulta: az exhumálás közvetlenül a régészeti feltárás mellett, a későbbi romkert belső részének helyén történik. Emlékeztetett: 214 fiatal férfi és egy, valószínűleg vöröskeresztes ápolónő maradványait rejti a föld – őket a kiemelés után ideiglenesen az Érseki Kastély jégvermeiben helyezik el, majd később a kalocsai köztemetőbe kerülnek.

A szakemberek fedett helyen dolgoznak
Fotó: Gábor János

A nem kevés diplomácia munkával, bonyolult kegyeleti eljárással zajló folyamatról részletes sajtótájékoztatón számolnak be, néhány hét múlva, ígérte. Akkor valószínűleg már többet tudnak mondani két további világháborús tömegsírról is, amelyek szintén a templom közelében húzódnak. Ezek létéről egyrészt szemtanúk elbeszéléseiből, másrészt korabeli dokumentációkból értesültek. A harcok katonai áldozatait 1944 októberétől 1945 júniusáig hantolták el ezen a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában