beruházás

2021.07.09. 14:00

Tizennégy bérlakás felújításán dolgoznak Szabadszálláson

Közel négyszázmillió forintot fordít a szegregációval veszélyeztetett területeinek fejlesztésére a szabadszállási önkormányzat. A kivitelezési munkák májusban kezdődtek. A szakemberek jelenleg a régi óvoda épületén, illetve a bérlakások megújításán dolgoznak.

Gulyás Sándor

Az óvoda helyi védettségű épülete a felújítást követően a város egyik dísze lesz – állítja Darabos József

Fotó: Gulyás Sándor

A megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert forrásból megvalósuló projekt keretében többek között tizennégy szociális bérlakás, a régi óvoda épülete, valamint a Mátyás király tér zöldfelülete újul meg Szabadszálláson.

– A megváltozott építőipari anyagárak és munkadíjak emelkedése miatt felül kellett írnunk eredeti elképzeléseinket, hogy a projekt elemei ne sérüljenek. A rendelkezésre álló keret nagy részét, mintegy 170 millió forintot a labdarúgópálya melletti tizennégy bérlakás rekonstrukciójára fordítjuk. Százmillió forint jut a régi óvoda épületének megújítására. A fennmaradó összegből közel tizenötezer négyzetméter zöldfelület újul meg a Mátyás király téren – tájékoztatta hírportálunkat Darabos József polgármester.

A kivitelezési munkák májusban kezdődtek. A szakemberek jelenleg a régi óvoda épületének, illetve a bérlakások megújításán dolgoznak.

– A labdarúgópálya melletti tizennégy bérlakásnál a bontási munkák már befejeződtek, a szakemberek megkezdték a födém javítását, valamint a szellőzőrendszer kiépítését. A fűtési rendszer elektromos lesz, melyhez az energia nagy részét napelemrendszer biztosítja. A lakásokat a tervek szerint ősszel vehetik birokba a szociálisan rászorulók.

Jó ütemben halad a régi óvoda ötszázötven négyzetméteres alapterületű épületének rekonstrukciója. A gépészeti munkák folyamatban vannak, a jövő hónap elején a nyílászárók is a helyükre kerülnek. A megújult épültben a polgárőrség kap helyet. A projekt harmadik elemeként újul meg a Mátyás király tér zöldfelülete, a kivitelezésre huszonkétmillió forint jut. A munkálatok az idei nyáron elkezdődnek – foglalta össze a város szegregációval veszélyeztetett területeinek fejlesztését célzó projekt részleteit Darabos József.

Az óvoda helyi védettségű épülete a felújítást követően a város egyik dísze lesz – állítja Darabos József
Fotó: Gulyás Sándor

Ingyen tanulhatnak szakmát

A beruházásokkal párhuzamosan felzárkóztató képzések indultak idén a hátrányos helyzetben élők számára Szabadszálláson. A költségeket a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert 116 millió forintos keretből fedezik. A programban több száz fő vesz részt. A tervekben célként kerül rögzítésre az alapkompetenciák fejlesztése, OKJ-s iskolai végzettség megszerzése – targoncavezető, motorosfűrész-kezelő, intézménytakarító, szociális ápoló-gondozó –, képzéseken való részvétel. A képzések, szakmai programok lebonyolítása külső partnerek bevonásával valósul meg. A képzések zöme már befejeződött, jelenleg a fejlesztő és ismeretterjesztő előadások zajlanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában