DUNAPATAJ / galériával

2021.07.01. 20:00

Stumpf István hatalmas összegű támogatásokat ajánlott

Stumpf István a következő évtizedek mezőgazdasági támogatási stratégiájáról beszélt Bakodpusztán.

Gábor János

Stumpf István kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja azért látogatott Bakodpusztára, hogy találkozzon a régió gazdálkodóival és megossza velük a következő évtizedek mezőgazdasági támogatási stratégiáját. A csütörtökön tartott előadásában kifejtette: a nemzeti identitás és a helyi közösségek megőrzése mentén gondolkodva kell működőképes gazdaságot és egyetemi világot kialakítani.

– A fél gyerekkoromat a szőlőföldön töltöttem, tehát tudom mennyire fontos egy nemzet életében a 21. század elején a föld, a víz, a tiszta levegő és az a szellemi képesség, ami bennünket továbbra is versenyképes nemzetté tesz – vezette fel előadását Stumpf István. – A kormány három prioritást próbál érvényesíteni az elkövetkezendő időkben. Soha nem látott mértékű forrásokat próbál arra koncentrálni, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképes maradjon, és a vidék meg tudja őrizni a népességmegtartó képességét, illetve fel tudjon kínálni a fiatalok számára olyan életpályamodelleket, amelyekre már azt mondják, hogy van értelme vidéken élni – magyarázta.

A bakodpusztai betyárok lovasbemutatójával kezdődött a program.
Fotó: Gábor János

A szót átvevő Font Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta: Stumpf István egy olyan bizottságot képviselt a rendezvényen, amely az agrárium következő tíz-húsz évét tervezi meg. Emlékeztetett rá:

az ország a saját költségvetéséből kiegészítő pályázati támogatásokat tett az uniós források mellé, aminek következtében az elmúlt hét év során 1400 milliárd forintot lehetett felhasználni vidékfejlesztésre.

Lévén ezek ötven százalékos intenzitású tenderek voltak, ennek az összegnek is a dupláját fordította az ország ilyen célokra. Ehhez képest is sokkal több segítség fog jutni a gazdáknak a 2027-ig tartó uniós pénzügyi ciklusban, amelyben már négyezer milliárdot szánnak vidékfejlesztésre, húzta alá.

Zárszóként Zászlós Tibor, az agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnöke és a rendezvény vendéglátója, Dusnoki Csaba dunapataji polgármester már arra biztatta a megjelent gazdálkodókat, hogy kérjék az illetékes kamara, illetve a területi falugazdász segítségét és pályázzanak a soha nem látott mértékű támogatásokra. Meglátásuk szerint az egyéni gazdaságok innovatív fejlesztése összességében a magyar mezőgazdaságot viszi előre, és erre csak a 2021-22-es évben legalább 1600 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában