nyár

2021.07.13. 07:00

Mutatjuk Bács-Kiskun megye természetes fürdőhelyeit

Megyénkben összesen hét természetes kijelölt fürdőhely várja a látogatókat. Mutatjuk, melyek ezek.

baon.hu

Fotó: Gábor János

Vadkerti-tó

A soltvadkerti tavat a környékbeliek gyakran régi nevén, Büdöstóként emlegetik. A gyógyhatással is bíró vízben 1839-ben jelent meg először tudományos vizsgálati anyag. Maga a tó ennél is korábban, már 1780-ban látható volt a katonai térképeken.

A tó és környéke kedvelt helyszíne a kisgyerekes családoknak, a fürdőzésre vágyóknak, a horgászoknak, a futóknak, a nyugalomra vágyóknak, de még az úszóknak is. A víz gyorsan mélyül, kezdetét bóják jelzik, továbbá vízimentő is felügyeli a fürdőzők biztonságát.

A területen több száz hétvégi ház és számos ifjúsági tábor található kempinggel, faházzal és modern épületekkel, de élelmiszerbolt, büfék, sörkertek, ajándék- és játékbolt, valamint étterem is várja az odaérkezőket. Lehetőség van vízibiciklikölcsönzésre, trambulinozásra, focizásra, továbbá vidámpark és óriáscsúszda is megtalálható a területen.

A tó partján egy szebb nyári hétvégén több ezer ember napozik
Fotó: Barta Zsolt

Szelidi-tó

Dunapataj közkedvelt fürdőhelye a Szelidi-tó, amelyet még évezredekkel ezelőtt mélyített ki a Duna vize. Jelenleg 4 kilométer hosszú, szélessége pedig 150 és 200 méter között mozog, vize nyáron akár 28 fokra is felmelegedhet.

A tó jelenleg nem minősített gyógyvíz. A talaj nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid tartalma miatt a vizet már a középkorban is sebgyógyításra használták, ma azonban inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

A közelben változatos éttermek, büfék, kávézók, fagylaltozók is megtalálhatók, de szabadtéri mozi, kiskocsma és élőzene is várja az odaérkezőket. A környéken fellelhető továbbá lovarda, madárles, röplabdapálya, focipálya, játszótér, illetve lehetőség van kajak-, kenu-, csónak-, szörf- és vízibiciklibérlésre.

A tó kiváló helyszín a horgászni vágyóknak, továbbá gyalogosan és kerékpáron is körüljárható.

A Szelidi-tó vizét rendszeresen ellenőrzik
Fotó: Gábor János

Tiszakécskei szabadstrand

Több mint háromszáz méter hosszú homokos part és strandröplabdapálya várja a szabadstrandra érkezőket. A part és az üdülőövezet vendéglátóegységei egyaránt kiszolgálják a fürdőzni vágyókat, de számos programnak is otthont ad a helyszín. Minden évben megrendezik a strandröplabda-bajnokságot és a homokvárépítő versenyt. Az éjszakai élet kedvelőinek, a vízpart közelében gyakoriak a koncertek, de vízi túrázásra is van lehetőség.

A kécskei strand ritkaságnak számít az országon belül, hiszen a Tisza mentén mindössze három homokos parttal rendelkező szabadstrand működik hivatalosan.

A Kisfaludy program keretében 30 millió forintos forrásból újult meg a tiszakécskei szabadstrand a közelmúltban. Erről bővebben itt olvashat.

A tiszakécskei szabadstrandot kedvelik a helyiek és a Kécskére látogatók is
Fotó: Vajda Piroska

Kamarás-Duna (Sugovica) szabadstrand

A Sugovica a Duna egyik mellékága, amely időtlen idők óta strandként funkcionál. Keleti partján a belváros, nyugati partján pedig a Petőfi-sziget található. A szabadstrand homokos parttal várja a fürdőzni vágyókat.

A Sugó-parti sétányon nemrégiben akadály- és csúszkapályával, illetve mászófallal kiegészült játszótér készült, de kölcsönözhetünk vízibiciklit, kajakot, kenut, de akár vízisielhetünk vagy wakeboardozhatunk is. A szabadstrandhoz közel étkezdék, pub és kávézó is várja az odaérkezőket.

Nemrégiben 30 millió forint kormányzati támogatásból fejlesztették a szabadstrandot. Az elkészült fejlesztéseket a múlt hónapban mutatta be Széll Péter alpolgármester. Bővebben...

Fotó: MW

Domb Beach

A megyeszékhely 150 méter hosszú, homokos és napfényes szabadstranddal várja a fürdőzni vágyókat Kecskemét központjában, számos sportolási- és kikapcsolódási lehetőséggel. A területen melegkonyhás ételek, üdítők és jégkrém is kapható, ráadásul a vízicsúszda használata is ingyenes. A strandon játszótér, illetve wakeboard és vízisípálya is található.

Fotó: szabadidokozpont-kecskemet.hu

Kunfehértói tófürdő

A fürdő közel 4 hektáros ligetes területen helyezkedik el. Ideális helyszín fürdőzésre és pihenésre egyaránt, bármely korosztály számára. Vize lassan mélyül, a szolgáltatások és a nemrég kialakított homokos plázs pedig kedvező körülményeket biztosít egy csodás nyári programhoz.

Fotó: Pozsgai Ákos

Majsai szabadstrand

A népszerű kiskunmajsai Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő, Csúszdapark 20 hektáros területen, zöld pázsittal, fákkal, színes sportolási- és szabadidős lehetőséggel várja látogatóit. A fürdőhöz közel éttermek, gyorsétkezdék biztosítják a vendégek ellátását.

A gyógyfürdő körülbelül 25 éves múltra tekint vissza, a víz főként reumatikus bántalmak, illetve nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas.

A nyílt vizet kedvelők és a kalandvágyó fürdőzők számára a nyári időszakban megnyílik a homokos parttal rendelkező tó, ahol aquaparki elemek teszik hangulatosabbá a fürdőzést. A strandfürdő éjszakai fürdőzések alkalmával zárva tart.

Fotó: jonathermal.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában