túra

2021.07.05. 10:31

Kalocsa mellett zárult a zarándokok utazása

A városházán csütörtökön fogadták azokat a zarándokokat, akik az évnyitó túra keretében érintették a települést. A Magyar Zarándokút Egyesület tagjai a kalocsai állomás után a Szelidi-tónál zárták a közel kéthetes utazást, amelynek egyes szakaszain idén is sokan elkísérték őket.

Gábor János

Kalocsára érkeztek a zarándokok, majd innen indultak a Szelidi-tóhoz

Fotó: Gábor János

– Június 19-én indultunk Budapestről és idén a fővárostól délre eső összes településünket megpróbáltuk érinteni, tekintettel arra, hogy Bács-Kiskun megyében van egy alternatív utunk, Hajós, Dusnok és Baja vonalán – magyarázta Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke.

– Az út első részét kerékpárral tettük meg, a másodikat gyalog, hat-hat napon át. Máriagyűd után Pécsett hagytuk a bicikliket és onnan gyalogosan indultunk vissza. Kalocsán, majd a Szelidi-tónál zárjuk az utat, ami az extrém időjárás miatt rendkívül nehéz volt – summázta.

A Magyar Zarándokút 11 évvel ezelőtt nyílt meg, azóta minden évben teljesítette a szervezet tagsága, általában egy-egy zászlóvivőnek felkért közéleti személyiség, tudós, vagy művész társaságában. Idén a túraútvonallal érintett települések polgármestereinek ajánlották fel a pozíciót, és 35-ből 32-en valamilyen módon részt is vettek a programban. Kalocsára Bogyiszló vezetője, Tóth István hozta el a zarándoki zászlót, amit Kákonyi István önkormányzati képviselő vett át.

Rumi Imre elárulta: az embert próbáló körülmények között kerékpározó és bicikliző résztvevők között általában csak néhányan vannak, akik a teljes vonalat teljesítik, a túra rendre több száz embert mozgat meg hosszabb-rövidebb szakaszok erejéig. Az idei évnyitó zarándoklat létszámával is elégedett, fűzte hozzá, hiszen sok embert sikerült megmozdítani.

Kalocsára érkeztek a zarándokok, majd innen indultak a Szelidi-tóhoz
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában