tapasztalat

2021.07.08. 11:25

Halason is népszerű a nyári diákmunka

Július 1-től félszáz diákot foglalkoztat a halasi önkormányzat munkaviszony keretében két turnusban, az állam pedig teljes egészében megtéríti számukra a munkabért. A fiatalok a fize­tés mellett munkatapasztalatot is szereznek, ami a későbbi elhelyezkedésük szempontjából is előnyös lehet.

Pozsgai Ákos

Magyar Csenge és Lakatos Edmond a halasi városháza rendészeti osztályán végeznek irodai munkát

Fotó: Pozsgai Ákos

Országosan húszezer fiatalt segíthet szün­idei pénzkeresethez a nyári diák­munka program. A nappali képzésen tanuló 16-25 évesek június 15-től regisztrálhattak az illetékes járási hivataloknál, július elsejétől állhattak munkába. A lehetőséggel élve 2013 óta 210 ezer diák szerzett munkatapasztalatot, több mint húsz­milliárd forint kormányzati támogatással.

Kiskunhalason is minden évben jóval többen jelentkeznek az önkormányzat kínálta nyári diákmunkára, mint amekkora a keret. A halasi városházán a napokban tartottak eligazítást a felvételt nyert fiataloknak, ahol találkozhattak a számukra kijelölt önkormányzati fenntartású intézmények, illetve cégek képviselőivel, akik a szükséges tűz- és munkavédelmi oktatás mellett tájékoztatást adtak a várható feladatokról.

A diákok többsége adminisztrációs munkát végez a városházán, a Thorma János Múzeumban, valamint a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. telephelyein.

– A fiatalok egy része júliusban, a többiek augusz­tusban végzik el a rájuk bízott feladatokat, napi hat órában dolgoznak, amiért hozzávetőleg nettó kilencvenezer forintot kapnak – közölte Kuris István László alpolgármester, aki elismerte, hogy ez a fizetés nem tartozik a magas juttatások közé, azonban – ahogy fogalmazott – komoly segítséget jelent a fia­taloknak a következő tanévkezdésben a felmerülő kiadások részbeni fedezésére, vagy akinek lehetősége nyílik nyaralásra, akkor az ottani költségek hozzájárulásához.

Az alpolgármester kitért arra is, hogy a nyári diákmunkára jelentkezők közül voltak néhányan, akik nem jelentek meg sem a munkaügyi központban, sem a városházán tartott tájékoztatón, helyettük viszont már nem tudtak más diákokat felvenni a programba, mert időközben lezárult a regisztrációs időszak. Kuris István László arra hívta fel a későbbiekben jelentkezők figyelmét, hogy jövőre sokkal felelősségteljesebben jelentkezzenek erre a munkalehetőségre, mert különben mástól veszik el a kereseti lehetőséget.

A nyári diákmunka program iránt országosan nagy az érdeklődés, már az első héten a húszezret közelítette a programban részt vevő diákok száma, ezért az eredetileg 3 milliárd forintos keretet megemelte a kormány 400 millió forinttal – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint.

A tanulók kétféle – önkormányzati vagy vállalati – diák­munkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben legfeljebb két hónapra vállalhatnak munkát július elsejétől, de míg előbbinél maximum napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzatok munkaviszony keretében foglalkoztatják a diákokat, az állam pedig teljes egészében megtéríti nekik a munkabért.

A tanulók így napi 6 órás foglalkoztatás mellett a szakképzettséget igénylő munkakörökben havonta bruttó 164 250 forintot, a szakképzettséget nem igénylőkben pedig bruttó 125 550 forintot kereshetnek. A mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diák­munkát az állam szintén támogatja 75 százalékban, legfeljebb két hónapig.

Magyar Csenge és Lakatos Edmond a halasi városháza rendészeti osztályán végeznek irodai munkát
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában