búcsú

2021.07.05. 16:52

Elköszönt a dusnoki plébános

Az idei búcsú különlegessége, hogy a 47 évet Dusnokon szolgált Kistamás István plébános utolsó miséje volt a Feketi kápolnánál.

Zsigmond Enikő

Fotó: Zsigmond Enikő

Az Esztergom–Máriagyűd zarándokút megyénken átvezető egyik útvonala érinti a dusnoki Feketi kápolnát, melyet a helyi önkormányzat pályázat keretében felújíttatott és rendezte a környezetét is. A község határában elhelyezkedő kápolna nevét a középkori Feket faluról kapta, mely mellett egy soha ki nem száradó Mária-forrás táplálta kis tó is található. A forrás vizének gyógyító erőt tulajdonítanak, a tavacskát és környékét a dusnoki hagyomány csodás események, Szűz Mária megjelenésének helyszíneként is számon tartják, így ez a terület az egyház által hivatalosan is elismert szakrális hely, kultuszhely.

Fotó: Zsigmond Enikő

Búcsúja mindig Sarlósboldogasszony ünnepéhez (július 2.) kötődik, mely kezdetben csak helyi, megyei, napjainkra már országos eseménnyé vált. A kápolnai búcsú miséjén mindig más pap misézik a megyéből, illetve az országból. Egyedülállósága abban is rejlik, hogy mellőzi a vásári, bazári jelleget, helyette a családok együttléte, közös imádkozása, a beszélgetés, valamint a séta kerül előtérbe.

Az idei búcsú különlegessége, hogy a 47 évet Dusnokon szolgált Kistamás István plébános utolsó miséje volt a Feketi kápolnánál, 77 évesen nyugdíjba helyezte a főpásztor, helyette augusztus elsejétől Kiss József lesz az egyházközség plébánosa.

A július 4-i vasárnapi szentmisén közel kétszázan vettek részt. Kistamás István plébános a mise végén megköszönve a sok-sok esztendő alatt kapott segítséget, a következő szavakkal búcsúzott: „tartsatok ki vallásotokban és őrizzétek meg hűségeteket az egyházhoz”.

Fotó: Zsigmond Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában