galériával / videóval

2021.07.02. 16:42

„Csak” a rossz idő és a járvány ronthatja el a kecskeméti repülőnapot

Jó pár dolog még képlékeny az augusztus 28-29-ei kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató körül, több ország, így Belgium és Hollandia légierejének visszajelzésére is várnak a szervezők, de ha a járványhelyzet nem szól közbe, nyolc év után megtartják a várva várt eseményt. És akkor már csak a jó időért kell imádkozni.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

 

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Kilián Nándor vezérőrnagy, légierő haderőnemi szemlélő, a rendezvény igazgatója pénteken sajtótájékoztatón beszélt az augusztus 28-29-ei Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató részleteiről a kecskeméti repülőbázison. Előtte Szentendrei Dávid százados, Gripen demo-pilóta tartott látványos bemutatót a sajtó munkatársainak.

Az egyik legfontosabb kérdés a Covid miatt nyilván jelenleg az, hogy meg lehet-e tartani majd a nagyszabású eseményt, mely legutóbb 2013-ban volt Kecskeméten.

– Magyarországon az átoltottság lehetővé teszi, hogy meg tudjunk tartani egy ilyen nagy tömeget megmozgató rendezvényt. Bízzunk abban, hogy a helyzet nem lesz rosszabb az elkövetkező hónapokban sem, de mivel nemzetközi eseményről van szó, nem lehet kijelenteni, hogy biztos minden úgy alakul majd, ahogyan a terveinkben szerepel – fogalmazott Benkő Tibor. Kérdésre válaszolva hozzátette,

a látogatók majd az aktuális jogszabályok szerint léphetnek be a rendezvény helyszínére.

Kilián Nándor vezérőrnagy elmondta: a járvány miatt a korábbi repülőnapoknál megszokotthoz képest sokkal nehezebb a szervezés, több meghívott ország légierejétől még a mai napig nem érkezett válasz, tudják-e képviseltetni magukat Kecskeméten. Így jelenleg nem tudni, belga és holland vadászgépeket láthat-e majd a közönség Kecskeméten. Mindenesetre még pár hétig a szervezők tudják fogadni a bejelentkező országokat, és be tudják őket illeszteni a repülési programba, de utána már erre nem lesz lehetőség, „be kell csukni ezt az ablakot”.

Szavaiból kitűnt, a Magyar Honvédség mellett Nagy-Britannia, Olaszország, Csehország, Németország, Svédország, Lengyelország, Törökország és Románia repülőgépei tartanak majd bemutatót, de várnak még például visszajelzést Szaúd-Arábiából is.

Fotó: Bús Csaba

A korábbi repülőnapokról jól ismert Turkish Stars, azaz a Török Csillagok visszatérnek Kecskemétre, a nyolc F-5-ös gép bemutatója ígérkezik az egyik legnagyobb látványosságnak. Horvátország az új programmal bemutatkozó, Pilatus PC-9M kiképzőgépekkel repülő Wings of Storm kötelékét küldi az augusztusi repülőnapra, és feltűnik majd az égbolton a brazil KC-390-es szállító repülőgép is.

Magyar részről mindkét nap a 10 órási hivatalos megnyitót követően a díszelgő kötelékben az összes, a Honvédségnél rendszeresített repülőeszköz áthúz majd a bázis fölött.

Majd a Gripenek többször is megmutatják magukat, repülnek majd a demo-pilóták, és szimulálják majd egy légtérsértő gép elfogását is. Lesz olyan bemutató is, mikor a Gripenek a repteret fogják „támadni”, a különleges műveleti egységekkel együttműködve.

Kilián Nándor elmondta: az időjárást nem tudják befolyásolni, de minden repülésnél van A és egy B program, utóbbira akkor kényszerülnek, ha alacsony a felhőalap vagy rosszak a látási viszonyok.

Természetesen a repülőgépek mellett nem szabad elfeledkezni a szárazföldi haditechnikai eszközökről sem. Benkő Tibor miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, MH parancsnok többször kiemelte, hogy az újonnan beszerzett páncélozott harckocsikat, a Gidránokat is megismerhetik a látogatók, akárcsak a még nem rendszeresített lánctalpas Leopard 2A7+ harckocsikat is.

Csak online lehet jegyet venni!

A rendezvényre csak elővételben, online lehet jegyet vásárolni, hamarosan a repulonap2021.hu oldalon. Fontos, hogy a jegyek névre szólnak, a megvásárolt jegyeket másra átruházni csak névátírás után lehetséges. Ugyan a rendezvény 10 éven aluliak számára ingyenesen látogatható, a regisztráció és 0 forintos gyermek belépőjegy kiváltása számukra is kötelező. A rendezvény napi látogatóinak száma korlátozott, ezért jegyeket csak a készlet erejéig, de legkésőbb augusztus 22-ig lehet vásárolni.

A belépéskor kötelező fényképes igazolványt (tíz év alatti gyereknek is), illetve a 16. életévüket betöltöttek számára a védettségi igazolványt felmutatni. További hasznos infók a jelzett oldalon találhatók.

Menő lesz az egyik főnyeremény

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt is elmondta: a nyolc év kihagyás után újra megszervezett rendezvény célja, hogy bemutassák a honvédelmi és haderőfejlesztési programra fordított összeg hasznosulását, a már beszerzett és jövőben beérkező haditechnikai eszközöket és járműveket. dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka pedig hangsúlyozta: számos program lesz a gyerekeknek, fiataloknak, így például VR-bemutató, lézeres lövészeti bemutató, akadálypálya. Az egyik fődíjas pedig kipróbálhatja majd az egyik új helikoptert, bár nem pilótaszékből. Az MH parancsnok kijelentette: szeretnék, ha a rendezvényre kilátogatva egyre több fiatal gondolkozna el, hogy érdemes csatlakoznia a modern magyar haderőhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában