aratás

2021.07.23. 19:59

Bemutatót tartottak a hagyományőrzők Kerekegyházán

Egy év kihagyás után ismét kézzel aratták a búzát a kerek­egyházi hagyományőrzők. A lelkes csapatot a változékony idő sem riasztotta el a kemény munkától.

Gulyás Sándor

Kéziaratás Kerekegyháza Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Faragó Ferenc 2021/07/21

Fotó: Faragó Ferenc

Ötödik alkalommal elevenítették fel a kézi aratás hagyományát a minap Kerekegyházán. A korona­vírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt az augusz­tusi aratófelvonulás elmarad, így a lekaszált gabonát július végén, aratóbemutató alkalmával cséplik ki a nézőközönség szeme láttára.

– A hagyományosnak számító kerekegyházi arató­felvonulás ötlete közel húsz esztendeje fogalmazódott meg bennem, gyermekkori élményeim hatására. Szülőhelyemen, a Vajdaságban az aratás nagy ünnepnek számított. A munka befejezését felvonulással ünnepelték meg az emberek. Kezdeményezésem nyitott fülekre talált Kerekegyházán, már az első alkalommal huszonkét traktorból és három kombájnból állt a menet – emlékezett vissza Boldizsár András főszervező.

Fotó: Faragó Ferenc

Az aratófelvonulások alkalmával cséphadaróval verték ki a gabonaszemeket a kalászból. Néhány éve már egy, a Székelyföldön vásárolt masinával végzik el a munkát.

– A kézi aratás ötletét a gép megléte adta. Az első kaszálást hat éve tartottuk meg. A járvány miatt azonban elmaradt a rendezvény. Idén ismét összegyűlt a jól összeszokott baráti társaság. Kétfajta búzát arattunk a hagyományos módon a birtokomon, a harmincas években használat eszközökkel. A cséplésre, mivel nincs lehetőség az aratófelvonulás megrendezésére, más módot kellett találnunk. Így született meg az aratóbemutató ötlete.

A rendezvény keretében az érdeklődők megismerkedhetnek az aratás és a cséplés közel száz esztendőt felölelő technológiájával a szántástól a vetésen át a betakarításig.

A bemutató alkalmával lovas és gépi ekével szántunk, kézzel vetjük el a gabonaszemeket, valamint egy, a hatvanas évekből való és egy manapság használt kombájnt, valamint egy százesztendős cséplőgépet is felvonultatunk. Természetesen kaszák is előkerülnek. Célunk bemutatni a felnövekvő korosztály számára, hogy száz esztendő alatt mekkora fejlődésen ment keresztül a mezőgazdaság, illetve azt, hogy őseik milyen kemény munkával teremtették elő a napi betevőt – fogalmazott Orosz Sándor, a rendezvény másik főszervezője.

A lekaszált gabonát a júliusi aratóbemutató alkalmával cséplik ki
Fotó: Faragó Ferenc

A hagyományőrző rendezvény július 31-én 9 órakor kezdődik a kerekegyházi ipari park szomszédságában. További információ kérhető Orosz Sándortól (06-20/342-8184) és Boldizsár Andrástól (06-30/985-2258).

A fiatalabbak is kaszát ragadnak

A kerekegyházi hagyományőrző kaszálást minden évben nagy érdeklődés kíséri. Az idei esztendőben is szép számú csapat gyűlt össze Orosz Sándor gabonaföldjén. A kaszások életkora 30 és 70 év között mozgott, ami azt mutatja, hogy a fiatal korosztály is fontosnak tartja a hagyományok megélését és továbbörökítését – tette hozzá Orosz Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában