programok

2021.07.12. 06:55

Átadták a felújított kiskunmajsai főteret

Kétnapos kézművesvásárt és bormustrát tartottak a hétvégén Kiskunmajsán, melynek keretében ünnepélyesen is felavatták a város megújult főterét. A Zöldváros program keretében a település sétálóutcáját és a helyi termelői piacot is felújították.

Tapodi Kálmán

A „majsaikumok” is megtekinthetők a városháza melletti sétányon

Fotó: Tapodi Kálmán

A Bábel Balázs celebrálta érseki szentmise, majd a templomtoronyból klarinéton kísért Himnusz tették még emlékezetesebbé a pénteki kiskunmajsai főtéravatót, amire már régóta vártak a város lakói. A település korábbi önkormányzata több mint 517 millió forintot nyert a munkálatokra településfejlesztési forrásból, ám már a kivitelezési ajánlatok beérkezésekor kiderült, hogy a rendelkezésre álló keret kevés lesz. A hiányzó összeghez a megyei önkormányzat 70 millió forintot biztosított, ám több nem várt tényező is akadályozta a majsai kivitelezők által végzett munkákat. Hetekig vártak például tavaly egy földfelszín alatti nagyfeszültségű vezeték kiváltására, de a park tarvágása – ami élénk lakossági reakciókat váltott ki – sem szerepelt az eredeti tervekben. A beteg, öreg fák helyére végül a korábbinál jóval több előnevelt fát ültettek a templom melletti parkba.

„Így legalább most mindenki láthatja, hogy milyen szép a templomunk!” – jegyezték meg ekkor többen is a helybeliek közül.

A Kisboldogasszony katolikus templom a város legismertebb, sok alkotáson megörökített épülete, aminek ideiglenes elődjét az újratelepülés idején, 1743-ban kezdték el építeni sárral betapasztott vesszőből. A jelenlegi barokkos külsőt 1835-ben fejezték be, amikor 42 méter magasságúra átépítették a templom tornyát.

A Tószegről érkező első telepesek jövőt építő munkáját is felelevenítette köszöntőjében Patkós Zsolt polgármester, aki hangsúlyozta: százévente talán, ha van lehetőség arra, hogy egy főtér, egy város emblematikus helye megújulhasson. A városvezető köszönetet mondott mindenkinek, aki részese, támogatója volt a beruházásnak.

A térfelújítás során restaurálták az ottani szobrokat, közöttük a város legrégebbi köztéri alkotását, Nepomuki Szent János szobrát, és új helyre, a templom főbejárata elé került a Szentháromság-szobor.

Új alkotással is gyarapodott a templom előtti tér, ahol Kelemen Ilona „Cikka” drótszobrász leányzós kompozíciója szelfipontként is szolgál. Az alkotó kisebb, szintén drótból készült szobrai kerültek a művelődési központhoz és a sétálóutcába is.

Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke beszéde során elmondta, Majsa a második olyan település a megyében, amely a Zöldváros program keretében megvalósította elképzelését.

– Valóban ritka alkalom, hogy egy ilyen átadóünnepség részesei lehetünk, ami közös élmény maradhat hosszabb esztendőkre – fogalmazott köszöntője során Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette: a Zöldváros program lényege, hogy behozzák a természetet a házakhoz, amennyit és ahogyan csak lehet. A politikus is köszönetet mondott minden­kinek, akik dolgoztak a program sikeréért, valamint azoknak is, akik elviselték a rombolással, majd építkezéssel teli időszakot.

Az elkészült beruházásokat Bábel Balázs érsek és Kósa István református tiszteletes szentelte, illetve áldotta meg.

A „majsaikumok” is megtekinthetők a városháza melletti sétányon
Fotó: Tapodi Kálmán

A „majsaikumokat” is bemutatják

A kétnapos Zene-Bor-Garabó kézművesvásár és bormustra keretében felavatott téren új járdák épültek, parkoló­helyek újultak meg, busz­várók létesültek, energiatakarékos közvilágítást szereltek fel és új utcabútorokat is elhelyeztek. A Hungarikum-pályá­zaton elnyert négymillió forintos támogatásból pedig elkészültek azok a tablók, amiken a helyi értékek – a „majsaikumok”, ahogyan Lezsák Sándor nevezte – kaptak helyet az Egressy zeneiskola és a polgármesteri hivatal melletti sétányon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában