beruházás

2021.06.11. 06:55

Új üzemcsarnokot építenek Kalocsán

Esélyt kell teremteni és munkahelyeket kell létrehozni a megváltozott munkaképességűeknek, mert mindenkinek az a közös érdeke, hogy lehetőleg munkából és bérből éljen meg az is, akinek a munkavégző képessége megváltozott – hangsúlyozta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Kalocsán.

Tapodi Kálmán

Csizi Péter ügyvezető igazgató köszöntötte a megjelenteket

Fotó: Tapodi Kálmán

A városban csütörtökön nyitották meg a az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. üzemét. – Attól, hogy valakinek megváltozik a munkavégző képessége, nem változik meg az alapvető akarata, hogy magát is és a családját is munkából, bérből tartsa el. Ezek a jó példák, mint az itteni is mutatják, szükség van a munkahelyre, ahol közösségben vannak és értéket is állítanak elő – mondta az avatón Fülöp Attila, aki hozzátette, hogy kiemelt célja a kormánynak, hogy a foglalkoztatást tovább bővítsék.

– A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása kiemelt szerepet fog ebben kapni – jelentette ki az államtitkár, aki hozzátette: az elmúlt tíz évben két és félszeresére nőtt a foglalkoztatási ráta ebben a célcsoportban, ami tíz éve 18 százalék volt, ma pedig 44 százalék. Fülöp Attila közölte:

a 2022-es költségvetésben 50,1 milliárd áll rendelkezésre a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, akkreditált cégek támogatására, ami 4,5 milliárd forinttal több, mint az idei tervezetben volt.

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere örömét fejezte ki, hogy egy új gazdasági szereplő jelent meg a városban, aminek köszönhetően most a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására nyílt egy új lehetőség. Mint elhangzott: a foglalkoztatottak fele kalocsai, a többiek harminc környékbeli településről járnak dolgozni a papíripari céghez.

Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszéde során kiemelte: egy társadalom fejlettségét az is mutatja, hogy a társadalomban élő elesettekről, netán fogyatékkal élőkről hogyan gondoskodik, milyen lehetőségeket kínál a helyzetük javítására. Mint mondta: minden embernek hasznos lehetőséget kell biztosítani, hogy integrálódjon a társadalomba.

Csizi Péter, a Kézmű-Erfo-Főkefe cégcsoport ügyvezető igazgatója elmondta: szervezeteik állami tulajdonban vannak, a felügyeletüket az EMMI látja el. A cégcsoportnál több mint 10 ezer, túlnyomórészt megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaznak, 146 telephelyen.

Kalocsán múlt év októberében 52 fővel indult munka és jelenleg 161 főt alkalmaznak, akiknek 99 százaléka megváltozott munkaképességű.

Mint az igazgató elmondta: a kalocsai üzemet bővíteni fogják, és már vásároltak is hozzá egy újabb ingatlant a városközpontban, a mostani üzem tőszomszédságában. Az új üzemben dísztasakokat és díszdobozokat is fognak gyártani francia és német partnereknek. A cégcsoportnak 900 üzleti partnere van és évente 24 millió darab terméket állítanak elő.

Csizi Péter ügyvezető igazgató köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában