kiskun emlékhely

2021.06.11. 07:00

Új helyre költöztették Szank régi kovácsműhelyét

A falu utolsó kovácsmestere, Csorba Imre műhelyét a múlt pénteken átköltöztették a Halasi útról a Kiskun Emlékhelyre.

Tapodi Kálmán

Csorba Imre műhelyét átköltöztették a Halasi útról a Kiskun Emlékhelyre

Fotó: Tapodi Kálmán

A munkájáért a község elismerésében is részesült mesterember 1957-től dolgozott a faluban, ahol hamar kivívta a közösség elismerését.

Két évvel ezelőtti halála óta azonban a műhely sorsára várt a berendezési tárgyaival együtt. A mester fiai nemrégiben felajánlották a településnek a kovácsműhely tárgyait, amennyiben méltó helyet találnak az örökségnek.

– Csorba Imre bácsi több évtizeden keresztül kovácsmesterként dolgozott településünkön. Fiai, Tibor és Imre térítésmentesen adták át eszközeit, amelyeket az ötvenes évektől használt, és most a Kiskun Emlékhely egyik épületében tudtuk berendezni a műhelyt. A tárgyak elszállításában sokan segítettek, amiért minden résztvevőnek jár a köszönet

– közölte Varga Ferencné polgármester.

Csorba Tibor, aki maga is jelen volt a költöztetésnél, a település egyik közösségi oldalán úgy fogalmazott: „június 4. a szanki emberek összetartozásának a napja is!”

„Köszönet a település vezetőjének, hogy édesapánk örökül hagyott kovácsműhelye legjelesebb eszközeinek áttelepítését lehetővé tette, sok-sok lelkes szanki polgár tevőleges részvételével. Tucatnyi ismerős és ismeretlen szanki kun-magyar ember fogta, emelte, cipelte, szállította és tervezett helyére tette a kohót, üllőt, padokat, szerszámokat azon a szép napon. Életem egyik legszebb, legemlékezetesebb napja volt, amit köszönök a kedves, segítőkész szanki embereknek!” – írta többek között Csorba Tibor.

Csorba Imre műhelyét átköltöztették a Halasi útról a Kiskun Emlékhelyre
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában