Lelkes László

2021.06.11. 11:30

Rangos elismerést érdemelt ki a szalki tűzoltó

Gróf Széchenyi Ödön-díjjal tüntették ki Lelkes Lászlót, a Szalkszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét A kitüntetés az önkéntes tűzoltók körében a legmagasabb elismerésnek számít.

Gulyás Sándor

Lelkes László munkája elismeréseként korábban megkapta a tűzoltó parancsnoki díszsisakot is

Fotó: Gulyás Sándor

Lelkes Lászlót mindenki ismeri a faluban. A pályafutását tizenkét éves korában úttörő tűzoltóként kezdte, majd felnőttként, édesapja példáját követve lett a helyi önkéntes tűzoltóság oszlopos tagja.

– Szakmai pályafutásom tizenhét éves koromban indult, ekkor szereztem meg a kismotorosfecskendő-kezelői tanfolyamot Kecskeméten. Önkéntes tűzoltóként a megye valamennyi versenyén megfordultam, tovább gyarapítva tudásom. Édesapám halála után, 1975-ben elvégeztem a parancsnoktiszti tanfolyamot Kalocsán, majd egy évre rá választottak meg tűzoltó parancsnoknak. Ebben az időben a szalkszentmártoni Petőfi TSZ támogatta a tűzoltóságot – emlékezett vissza a kezdetekre Lelkes László.

Az új parancsnok mindent megtett annak érdekében, hogy megfelelő eszközökhöz jussanak a szalki önkéntes tűzoltók. Az első szerkocsijukat, egy Tátra 138 típusú járművet az önkormányzat vásárolta számukra.

– Parancsnoki pályafutásomat 1992 januárjától főállású tűzoltóként folytattam. Bár nagyon szerettem hivatásom, fájó szívvel köszöntem el a munkahelytől. Munka azonban itt is akadt bőven, elsőként szertárunkat újítottuk meg. A napi feladataim mellett mindig nagy hangsúlyt fektettem a szakmai ismeretek fejlesztésére, bővítésére, valamint utánpótlás kinevelésére. Húsz éven keresztül másodmagammal teljesítettem állandó szolgálatot a településen. Az egyesület tagjainak száma fokozatosan gyarapodott, ma már közel ötven főt számlál. Kezem alatt kilenc polgári szolgálatos katona tanulhatta ki a tűzoltás minden csínját-bínját, közülük öten a mai napig vonulós tűzoltók – fogalmazott Lelkes László.

Lelkes László munkája elismeréseként korábban megkapta a tűzoltó parancsnoki díszsisakot is
Fotó: Gulyás Sándor

Lelkes László 2010-ben ment nyugdíjba, választott hivatásával azonban máig nem szakított, mindmáig vonulós tűzoltóként teljesít szolgálatot, három éve pedig elvállalta a Szalkszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöki tisztjét.

– A posztot korábban Káposztás Tibor polgármester töltötte be, ám a törvényi változás miatt át kellett adnia a stafétát. A tagság választása személyemre esett. Vonakodásomat látva válaszút elé állítottak, vagy elvállalom az elnöki tisztet, vagy úszom a Dunában. Nem volt tehát mit tennem, igent mondtam a felkérésre. Emellett a helyi polgárőrség munkájából is kiveszem a részem, alapító tagja voltam a kilencvenes évek elején alakult civil szervezetnek – mesélte mosolyogva a nyugdíjas tűzoltó.

Lelkes László munkáját pályafutása alatt számos kitüntetéssel honorálták. A legrangosabb közülük a Szalkszentmárton Díszpolgára cím, melyet 2018-ban vehetett át. A másik pedig a Gróf Széchenyi Ödön-díj, ami az önkéntes tűzoltók körében a legmagasabb elismerés. A kitüntető címet olyan személyek kaphatják meg, akik hosszú éveken keresztül sokat tettek egyesületük és a köz érdekében.

Gróf Széchenyi Ödön díj az önkéntes tűzoltók legmagasabb elismerése
Fotó: Gulyás Sándor

Nyugdíjasként is kiveszi a részét a munkából

A szalkszentmártoni önkéntes lánglovagok nem csak a község, hanem Tass, Kunszentmiklós, valamint az ide tartozó területek biztonsága fölött is őrködnek. Tűzoltóságuk éves átlagban megközelítőleg száz esethez vonult. Felszereltségük kielégítő, annál is inkább, mivel két éve az eszközparkjuk egy Mercedes Benz 814 típusú gépjárműből készített Rosenbauer TLF 1000 típusú gépjárműfecskendővel gazdagodott a Belügyminisztérium jóvoltából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában