beruházás

2021.06.12. 06:55

Nyár végére befejezik a bajai csomópont építését

Körpályás csomópont épül a bajai Jelky András téren. A csomópont területén 9 darab gyalogos-átkelőhely is létesül a hozzátartozó új járdakapcsolatokkal.

Márton Anna

Körpályás csomópont épül a Jelky-téren az 51-es és 54-es főutak találkozásánál

Fotó: Márton Anna

Körpályás csomópont épül a Jelky András téren az 51-es és 54-es főutak találkozásánál. A 2019-ben kezdődött beruházás a tervek szerint augusztusban zárul, tájékoztatta a baon.hu-t a kivitelező vállalkozás, a Reaszfalt Kft. képviselője.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a Jelky téri körforgalomnál a korábbi lerombolt állapot visszaállítása, a zöldfelület és a biztonságos közlekedés a cél. A kormány 1,4 milliárd forinttal támogatta a beruházást, amelynek során megvalósul a Munkácsy Mihály, a Türr István és a Tóth Kálmán utca korrekciója is.

A csomópont területén 9 darab gyalogos-átkelőhely és a hozzátartozó új járdakapcsolatok létesülnek. A Tóth Kálmán utcában 9 darab párhuzamos és 15 darab 45 fokos parkoló épül a korábbi autóbusz-állomás helyén. A tér belső területén díszmedencét, a Tóth Kálmán utca felőli részén pedig játszóteret alakítanak ki.

A közúti közlekedés már a végleges forgalmi rendnek megfelelően tudja használni a csomópontot, már csak egy-két kisebb változás várható.
Fotó: Márton Anna

A kivitelező tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban a közműkiváltások közül elkészültek a gázkiváltási munkák, a hírközlési hálózatot érintő munkák 90 százalékos, az elektromos kiváltási munkák 95 százalékos készültségben vannak. A tér külső részein kiépítették a közvilágítást és a rendszer próbája is megtörtént. A jelzőlámpás forgalomirányítási berendezéseket elbontották, a víz és szennyvízvezeték építési munkái elkészültek.

Az útépítési munkarészek aszfalt kötőréteg szinten elkészültek, a körpályán kívül található járdaszakaszok 95 százalékos készültségben vannak. A tér közepén a díszmedencebeton szintén elkészült, valamint a játszótéri elemek is kikerültek.

A következő időszakra tervezett munkák között van az aszfalt kopóréteg elkészítése, a forgalomtechnika elemek kiépítése, a játszótéri burkolatok és a tér közepén a díszmedence elkészítése, térburkolatok, utcabútorok és díszvilágítás elhelyezése.

A Kölcsey utca csomópontjában a járda és az útburkolat átépítése, valamint a jelzőlámpás forgalomirányítási rendszer átépítése zajlik.

A közúti közlekedés már a végleges forgalmi rendnek megfelelően tudja használni a csomópontot, már csak egy-két kisebb változás várható. Az aszfalt kopóréteg építése során kell egy további jelentős, de időben rövid korlátozásra számítani, ami közel két-három napos feladatot jelent.

A Jelky téri körpályás beruházás során fontos szempont volt a növénytelepítés is. Összesen 110 darab fát, illetve 8000 darab cserjét ültetnek ki. A növénytelepítéshez előkészített területeken a fák közül 73 darabot már elültettek a tavaszi időszakban. A cserjéket és a maradék fákat júliusban ültetik, bízva abban, hogy a projekt keretében megépülő automata öntözőrendszernek köszönhetően ezek életben maradása biztosított lehet. A projekt műszaki átadását követően a növényzet gondozása a vállalkozó feladata lesz, de a város növényeket gondozó cégével már megtörtént a kapcsolatfelvétel egy esetleges közös munkamegosztás kapcsán.

A tér közepén a díszmedence betonja elkészült, valamint a játszótéri elemek is kikerültek
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában