galériával

2021.06.07. 10:37

Mártír istentiszteleten emlékeztek a holokauszt áldozataira Kiskunhalason

A Kiskunhalasról elhurcolt holokauszt túlélők közül már csak néhányan élnek, köztük Gózon Imre, aki Grosz Imre néven született, ma Venezuelában él családjával, de eljött az elmúlt vasárnapi halasi mártír megemlékezésre, ahol dr. Róna Tamás vezető rabbi emlékezett meg a halasi zsidóságot is ért 77 évvel ezelőtti borzalmakról.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A Kiskunhalasi Izraelita Hitközség Petőfi utcai zsinagógájának udvarán tartott istentisztelet előtt Raáb András hitközségi elnök köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy egy évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatt jóval szűkebb körben tudták találkozni és emlékezni, abban bízik, hogy a járvány enyhülésével már meg tudják tartani az idei évben hátra lévő eseményeiket.

A mártír istentiszteleten Róna Tamás vezető rabbi külön azokról is megemlékezett, akik az elmúlt időszakban vesztették életüket a koronavírus miatt és már nem lehettek jelen. A holokauszt borzalmairól szólva elmondta, hogy örök mementóként kell, hogy előttünk álljon, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg.

– Fontos, hogy ne csak a ma élők, hanem a jövő nemzedéke is tudjon róla – hangsúlyozta a rabbi, aki a holokauszt áldozataiért mondott imát.

Évről évre egyre kevesebben élnek azok közül, akiket a II. világháború idején Kiskunhalasról hurcoltak el és túlélték holokausztot, számuk ma már alig néhány főre tehető. Köztük van Gózon Imre nyugdíjas építészmérnök is, aki Grosz Imre néven született, ma Venezuelában él családjával, viszont eljöttek a vasárnapi mártír megemlékezésre.

A zsinagóga udvarán működő elemi iskolába járt első osztálytól a negyedikig, akkor tapasztalta meg először, hogy ők valamiben különböznek a többiektől, amikor ki kellett tűzniük magukra a sárga csillagot, amiből persze nem sokat értett. – Fontos, hogy a fiatalok ismerjék meg a történelmet, mert a történelem ismerete segíti őket abban, hogy el tudjanak igazodni, hogy mi helyes és mi nem. Nagyon veszélyes az, ha valaki el tudja téríteni az embereket a normális iránytól és erre kell nagyon vigyáznunk. Abban a pillanatban, amikor úgy érezzük, hogy valamelyik irányba eltolódnak a dolgok, akkor fel kell szólalni azonnal és emlékeztetni az embereket arra, ami történt, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg – emlékeztetett Gózon Imre Kiskunhalasról elszármazott holokauszt túlélő.

A megemlékezésen közreműködött Raáb Gábor kántor, Fésűsné Bakos Ágnes középiskolai tanár, aki holokauszt túlélő nagymamája egykori versesét olvasta fel, amit a lágerben írt, Szabó Bakos Noémi és Ritter Nándorné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában