tiszakécske

2021.06.14. 18:53

Lovas rendezvények szervezése mellett a fotózásra is jut ideje

Sokoldalú tehetség Bekőné Lovas Márta, az idén 30 éves Tiszakécskei Lovasegyesület lelkes tagja. Hosszú ideje segíti a lovasok rendezvényeit, emellett örök szerelme a fényképezés.

Horváth Péter

Bekőné Lovas Márta egy általa készített gobelinnel

Fotó: Horváth Péter

A megalapítást követően rövidesen az egyesület életének részévé vált, hosszú ideje segíti a lovasok rendezvényeit, tevékeny részt vállal a 30 éves évforduló eseményeinek és a kécskei lovasnapok megrendezésében. A hagyományos őszi szüreti felvonuláson még a szakiskola magyar–népművelő tanáraként is részt vett tanulóival a 90-es években. De Márta nem csak a lovas szerepvállalásáról közismert Tiszakécskén.

Idén 21 éve találta ki a hat és 14 év közöttieknek szóló kreatív kézműves tábort és a Kécske és környéke nyug­díjas-találkozót, melynek rendezvényein a környező településekről több mint 40 nyugdíjasklub jön össze alkalmanként a Tisza-parti Termálfürdőben. Nevéhez fűződik a minden augusztusban megrendezett kécskei operettgála, melynek keretében az operettvilág neves művészeit hívják meg Tiszakécskére.

Nagy szeretettel ápolja a lübbeckei és a gyimesfelső­loki testvérvárosi kapcsolatokat, és most azon dolgozik, hogy Tiszakécske két testvérvárosát egymással is megismertesse.

– Annyi esemény részese voltam és vagyok, hogy természetessé vált azok megörökítése. Ezért is kezdtem el írni újságomat Tiszakécske – újság nekünk, rólunk címmel, amiben a település és az élet szépségeit mutatom be

– mondta Márta, akinek örök szerelme a fotózás. Az események szervezése mellett hosszú évek óta készíti a Ballagók Évkönyvét, de állandó fotó­témája a Tisza és a Holt-Tisza is. Egy orosz Smena 8 tekercses hobbi-fényképezőgéppel kezdett fotózni évtizedekkel ezelőtt. Első komolyabb gépét a lübbeckei testvérvárosi kapcsolatnak köszönheti, egy kedves házaspártól kapta. Márta fotói díszítik a lovaspálya mellett újonnan megnyitott Napfénypark közösségi épületet is, és egy 84 oldalas kiadványban dolgozta fel az egyesület 30 esztendejét.

Másik szerelme a tánc. Évtizedek óta oktat hagyományos és modern táncokat a településen.

Népművelői munkája elismeréseként a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díját – Wlassics Gyula-díj – 2005-ben vehette át.

Bekőné Lovas Márta egy általa készített gobelinnel
Fotó: Horváth Péter

Néhai keresztanyjától örökölte meg a gobelinkészítés szeretetét. Szinte vadássza a különböző témákat, melyeket megvarrhat.

Nem egészen két éve szeretett bele a kerámiázásba. Böröczki Edit tiszakécskei faze­kasmestertől tanulja a kerámiakészítés művészetét. A karantén ideje alatt többtucatnyi munkát készített a műalkotásnak beillő dísztárgyaktól kezdve a funkcionális használati tárgyakig. Egyik legutóbbi munkája a lovasegyesület évfordulójára készített, paripát ábrázoló alkotás volt, amit a szombati épületátadón nyújtott át a lovasoknak. Mint mondta, örök kíváncsi, és ugyan még a tanulás útját járja a kerámiázás terén, de szívesen kipróbálná magát a festészetben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában