beruházás

2021.06.17. 06:55

Befejeződött a szakszentmártoni óvodák energetikai korszerűsítése

Befejeződött a szalkszentmártoni Posta, valamint a Mező utcai óvodák épületeinek energetikai korszerűsítése. A műszaki átadás a napokban megtörtént, az intézményeket a nyári szünetet követően vehetik birtokba a gyermekek.

Gulyás Sándor

A gyermekek alig várják, hogy beköltözhessenek a megújult óvodákba

Fotó: Gulyás Sándor

A helyi Bóbita Óvoda telephelyeinek megújítására hatvanötmillió forintot költött az önkormányzat. A költséget a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásból és saját erőből finanszírozta a község. A munkálatok során megvalósult mindkét óvodai épület energetikai korszerűsítése, hőszigetelést kaptak a falak, megújult a fűtésrendszer.

– A pályázati támogatás felhasználása nem kis fejtörést okozott az önkormányzatnak. A magasba szökött építőipari árak miatt át kellett dolgozni az elfogadott műszaki tartalmat. Az új tervezői költségbecslésből kiderült, hogy a tervezett ár kétszerese sem elegendő a kivitelezésre.

A község vezetése a tavalyi évben döntött arról, hogy a hiányzó összeget saját költségvetéséből biztosítja, illetve többletforrást igényel. A koronavírus-járvány további problémát okozott. Az önkormányzat tervezett bevételei bizonytalanná váltak, így a beruházás nem indulhatott el. A Mező utcai óvoda állapota viszont annyira leromlott, hogy a működése is veszélybe került. Bízva a 2021-es költségvetésben, mégiscsak lefolytattuk a beszerzési eljárást, majd ezt követően az év elején átadtuk a munkaterületet a kivitelezőnek. A remélt közel hatmillió forintos kormányzati támogatásról pozitív döntés született, így minden akadály elhárult a sikeres befejezés elől – mondta el hírportálunk érdeklődésére Káposztás Tibor polgármester.

A beruházásnak köszönhetően a Posta utca felőli óvoda fűtését elektromos áram biztosítja. A szükséges energiát a környezettudatosság és a takarékosság jegyében napelemek szolgáltatják. Mindkét épületben sor került a nyílászárók cseréjére és a falak hőszigetelésére, megvalósult a részleges akadálymentesítés is. A Mező utcai óvoda új tetőszerkezetet, és egy kondenzációs gázkazánt is kapott.

A gyermekek alig várják, hogy beköltözhessenek a megújult óvodákba
Fotó: Gulyás Sándor

A fejlesztés nem áll meg

Tennivaló akad még bőven, így a továbbiakban is figyelemmel kísérik az önkormányzatnál a pályázati kiírásokat. Terveik között szerepel a fedett kerékpártároló kiépítése, kerti játékok beszerzése, illetve a kerítés felújítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában