galériával

2021.06.29. 19:11

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Kecskeméten

Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává június 29-ét, Péter-Pál napját, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdete, a parasztság ünnepe.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Kedden ez alkalomból tartottak megemlékezést és koszorúzást Kecskeméten, a Lestár téren álló emlékműnél. Köszöntőt dr. Salacz László országgyűlési képviselő, emlékező beszédet dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, zárszót Varga László nyugalmazott református püspök helyettes mondott, az eseményen részt vett Mák Kornél, a KDNP megyei és kecskeméti szervezetének elnöke, több kecskeméti önkormányzati képviselő és egyházi méltóság is.

Salacz László beszédében emlékeztetett: Rákosi Mátyás, az állampárt, a Magyar Dolgozók Pártjának főtitkára 1948. augusztus 20-án kecskeméti beszédében hirdette meg a „kuláküldözést„ mint a szocializmus építésének, a mezőgazdaság kollektivizálásának fontos eszközét. A kulákokat a kapitalista rendszer utolsó maradványainak, a mezőgazdaság szocialista átszervezése fő akadályozóinak minősítették, a „dolgozó nép” ellenségének kiáltották ki.

Salacz László hangsúlyozta: szimbolikus, hogy 2012-ben Kecskeméten emeltek emlékművet a kuláküldözés áldozatainak. Kijelentette: a ma élő nemzedékeknek kötelessége rávilágítani a kommunizmus bűneire, és garantálni, hogy hasonló soha többé ne történhessen meg.

Fotó: Bús Csaba

Szeberényi Gyula Tamás emlékeztetett, a naplopónak, kizsákmányolónak bélyegzett kulákok üldözésének az volt a célja, hogy lerombolja a hagyományos paraszti életformát, a közösséget és így megszüntessék az összetartó erőt.

Az emlékmű felállítását kezdeményező Varga László megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek, hogy mint 2012 óta mindig, idén is fontosnak tartották a megemlékezést. Szomorúságának adott hangot amiatt, hogy reggel a Kossuth Rádión „egy árva szóval” sem említették meg az Üldözöttek emléknapját.

– Legyen áldott az emlékük, akik mindenüket elvesztve is gondoskodtak családjukról, sőt a népről is – mondta Varga László, hozzátéve: ha a mögött lévő ház – a volt ÁVH székház – falai beszélni tudnának, sokat mondhatnának a kulákok megpróbáltatásairól.

A műsorban közreműködött Szabó Sándor tárogatóművész, a Kecskeméti Református Énekkar és a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában