tudományos konferencia

2021.06.01. 06:55

A fiatalok elhízását is vizsgálták a halasi fiatalok

Győzelmet ért az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencián az a munka, amit Szabó Dalma, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Technikum és Gimnázium testnevelő tanára és volt szaktársai még évekkel ezelőtt kezdtek el. A kiskunhalasi pedagógus egyetemi tanulmányai során részt vett egy – 2018-tól három féléven át tartó – nemzetközi pályázatban, ahol első osztályos tanulók esetében vizsgálták az életminőség és az elhízás kapcsolatát.

Mester-Horváth Nikolett

Vizsgálták azt is, hogy milyen hatása van a mindennapos testnevelésnek

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Fotó: AS

Szabó Dalma testnevelő tanár és társai magyar és román viszonylatban vizsgálták a hétévesek testsúlyának és életmódjának összefüggéseit. Arra keresték a választ, vajon a hazai iskolákban bevezetett mindennapos testnevelés hatására jobb-e az életminősége (fizikai, pszichés állapota) az itteni kisiskolásoknak, mint román társaiknak, akiknek heti kétszer van testnevelésórájuk. Szabó Dalmáék kutatása attól is különleges, hogy hazánkban eddig még sosem elemezték ezen paraméterek mentén az alsó tagozatos tanulók egészségét.

Közel kétszáz szegedi tanulót vizsgáltak, az életminőséget egy kérdőív segítségével mérték fel, amit mind a szülők, mind pedig a gyerekek kitöltöttek.

– A mérés különlegessége volt, hogy a gyerekek esetében kérdezőbiztosként tevékenykedtünk, hiszen pár hete jártak még csak iskolába, így olvasni nem tudtak. Gyorsan beletanultunk viszont a szerepünkbe, és a diákok is nagyon érdeklődők voltak. Nagyon élvezték például, hogy a testösszetétel mérésénél megtudhatták, testükben milyen arányban oszlik meg a zsír és az izom – számolt be tapasztalataikról Szabó Dalma.

A kérdőív segítségével olyan alfaktorokban vizsgálták a gyerekek életminőségét, mint fizikai aktivitás, önmagukkal kapcsolatos érzések, általános közérzet, baráti és családi kapcsolatok, szabadidő, iskola és tanulás.

Kutatásunk során kiderült, hogy mind a magyar, mind a román tanulóknál az elhízottság fokával hat-hét éves korban még nincs nagy probléma, többségük normál testsúlyú. Ugyanakkor már az első mérésnél látszódott, hogy a magyarországi tanulóknak sokkal jobb életminőségük volt, mint a határon túl tanuló gyerekeknek, és ezt a második mérésben is igazolni tudtuk. Azt viszont, hogy ez a mindennapos testnevelés jótékony hatásának lenne köszönhető, még nem tudtuk bizonyítani. Ezért szükségesek újabb kutatások, több idő és sokkal több gyermek felvétele a mérésbe – ismertette eredményeiket Szabó Dalma.

Hozzátette továbbá, hogy más régiók és tanulók bevonására azért is szükség lenne, mert bár az életminőség és az elhízás között szignifikáns különbséget még nem, de tendenciaszerű eltéréseket már tapasztaltak az egyes faktorokban. Ezek részletekbe menő megismeréséhez elengedhetetlen a vizsgálatok kiterjesztése minél szélesebb körre.

A kiskunhalasi testnevelő tanár arról is beszélt, hogy a legfontosabb dolog a helyes szülői példa.

Ha a szülő partner a gyerekével, együtt mozognak, sportolnak és élményként marad meg a kicsikben a mozgás, egy életen át elkísérheti őket ezen az úton. Szabó Dalma mindennapi munkája során is fontosnak tartja, hogy a diákokat egyéni képességeikhez mérten osztályozza, motiválja.

– A tanórák során számomra a legfontosabb az élményszerű oktatás, és a mozgás szeretete, valamint, hogy játszva tanuljunk még középiskolában is. A nagy mumussportágak és -feladatok, mint szekrényugrás, kötélmászás is lehet élvezetes, ha megfelelőlen felkészítjük a gyerekeket, illetve megtaláljuk a kellő motivációt a mindennapokban és a tanórán is – hangsúlyozta.

Vizsgálták azt is, hogy milyen hatása van a mindennapos testnevelésnek
Fotó: Illusztráció: MW-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában