tanfolyam

2021.06.18. 18:29

A 3D nyomtatással ismerkedtek a szabadszállási gyerekek

A helyi iskolások is láthatták, hogy működik a 3D nyomtatás. Elsőként a helyi könyvtárvezető, Vass Roland által tervezett Városháza makettjét formálta meg a készülék.

Gulyás Sándor

A diákok nagy érdeklődéssel fogadták a technikai újdonságot

Fotó: Gulyás Sándor

– Tavasszal a Szabadszállási ÁMK Könyvtár és a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola együtt vett részt a „Megyei identitás erősítése – Az érték-élmény-egészség megjelenítése közösségi programokban” című pályázat keretén belül megvalósuló 3D nyomtató alkalmazása című képzésen. A tanfolyamot Kecskeméten tartották, ahol megismerkedtünk a tervező program felépítésével, használatának legfontosabb lépéseivel, megtanultuk a 3D tervezési szoftvert kezelni. A kiemelt cél az volt, hogy azoknak a diákoknak, akik majd szintén megismerkedhetnek a technológiával, megerősítsük a megyei identitását, a hovatartozás érzését. Olyan dolgokat tervezzenek meg és készítsenek el, melyek közvetlen lakóhelyükkel, lakókörnyezetükkel kapcsolatosak. Lehet az egy tárgy, vagy akár egy épület is – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vass Roland.

Ezzel párhuzamosan a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat pályázatot hirdet olyan tárgyak tervezésére és létrehozására a 3D digitális technika (3D nyomtatás, 3D szkennelés és 3D tervezés, rajzolás) segítségével, amelyek kifejezik a pályázó diákok kötődését a megyéhez. A tervek között szerepel egy vándorkiállítás is, ahol lehetőség nyílik majd a megtervezett és 3D-ben kinyomtatott tárgyak bemutatására. Így a diákok megismerhetik a települések látnivalóit, esetleges tárgyi emlékeit.

– Az időközben megérkezett, a pályázat keretén belül használatra kapott nyomtató a helyi általános iskolába került, ahol az első nyomtatások már megtörténtek. Az intézményben Nagy Mihály és Jánosi Béla, a könyvtárban pedig jómagam irányításával ismerkedhetnek meg az érdeklődő diákok a programmal. A nyári szünet alatt a könyvtárban folytatódik az ismerkedés a digitális technika világával, majd ősszel ismét visszakerül a készülék az iskolába, hogy folyamatosan használni tudjuk. Már az első alkalom után több tanuló és szülő érdeklődött a lehetőség iránt – tette hozzá Vass Roland.

A diákok nagy érdeklődéssel fogadták a technikai újdonságot
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában