galériával

2021.05.15. 15:30

Újranyitottak a megyei közművelődési és kulturális intézmények is

Több mint ezer közművelődési intézmény egyszerre nyitotta meg kapuit a látogatók előtt szombaton. Az országos kapunyitogató programsorozat központi megnyitóját Lakiteleken a Nemzeti Művelődési Intézet székházában tartották.

Vajda Piroska

Fotó: BUS CSABA

Ez a hét a kulturális ágazat minden intézménye számára igazi ünnep, hiszen hosszú hónapok óta vártak arra, hogy működésük lényegi elemét a látogatókat és a közönséget újra üdvözölhessék falaik között – fogalmazott Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a szombati megnyitón.

Elmondta, a közművelődési intézmények, közösségi színterek a helyi kulturális élet fáradhatatlan motorjai éves szinten országosan közel 70 milliós nagyságrendben fogadják a látogatókat. A rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyben elérhető kulturális élet megteremtéséhez. Hangsúlyozta, mára a közművelődés országos fejlesztési folyamatának köszönhetően hazánkban minden településen van elérhető közösségi színtér.

Fekete Péter államtitkár hozzátette, bár a pandémia alatt a közösségépítés lehetőségei leszűkültek, a közművelődési intézmények ebben a nehéz időszakban sem hagyták magukra látogatóikat, hiszen az online térben számtalan programot kínáltak, ezzel is támogatva a négy fal közé reked családok szabadidejének hasznos eltöltését.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok gyötrelmével fölvértezve gondoljuk át újra és újra, hogy mi a feladatunk. Arra is rámutatott, hogy elmúlt ötszáz esztendőben a reneszánsztól a reformáción át a négy T modell határozta meg a sikeres országok működését. Ez nem más mint a tőke, a technológia, a tudás és a tehetség.

– Az elmúlt fél évezredben a sikeres országokat elsősorban a tőke mozgósította. Nekünk az a felelősségünk, feladatunk, hogy egy gazdasági újraértelmezés és fordulat segítségével a kultúrában, a közművelődésben is segítsük életre a fordulatot. Ehhez pedig nem csak a tőkére, hanem technológiára tudásra, és tehetségre is szükség van. Ez kell, hogy kormányozzon bennünket. Ez a felelősségünk szerte az országban – hangsúlyozta a honatya.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője az újranyitás kapcsán elmondta, nem csak meg tudták tartani a kapcsolatot az ország 3155 településén működő közművelődési intézménnyel és közösségi színtérrel, valamint a Kárpát-medencei magyarság közművelődési közösségeivel, hanem az együttműködéseket el is tudták mélyíteni.

A koronavírus járvány alatt képzésekkel és kutatásokkal segítették az országos közművelődési hálózatot és a szakembereket. Hangsúlyozta, az elmúlt időszak feketén-fehéren megmutatta, hogy nemzetünket minden ellenkező megközelítés ellenére továbbra is közösségek működtetik, őket pedig a mindennapok kulturális kohéziója tartja össze.

Beszélt az elmúlt félév egyik meghatározó innovációjáról, a szakkor.hu tudásmegosztó felületről is, amelynek a létrejöttét a közösségi tevékenységek hiánya indokolta. Mint mondta, a felületen eddig több mint harmincezren mélyültek el az online kézműves szakkörök világában. Létrehoztak egy másik felületet is: a jogyakorlat.hu a közművelődési szakembereknek készült és a tapasztalatmegosztás lehetőségét kínálja – részletezte az ügyvezető.

Örömmel számolt be arról is, hogy a közművelődési helyszínek újranyitásának alkalmára a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítással készültek. Ez a tárlat 15 egymással megegyező példányban készült el, és az ország 15 pontján egy időben, szombaton nyílt meg. Megyénkben Kecskeméten a Hírös Agórában látható a kiállítás.

A figyelemfelkeltő megnyitósorozatot a Nemzeti Művelődési Intézet minden csatlakozni kívánó közművelődési intézményre és közösségi színtérre kiterjesztette. A helyszínek a Nemzeti Művelődési Intézet által ezer példányban elkészített NYITUNK feliratú molinót igényelhetnek, ennek kihelyezésével az intézmények és a színterek az országos megnyitóhoz való csatlakozásukat fejezhették ki – hangzott el a szombati megnyitón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában