Bács-Kiskun

2021.05.12. 11:28

Súlyos hatással lehet a lovakra a herpesz

Szinte minden ló átesik a herpeszfertőzésen, gyakran tünetmentesen. Éri azonban a lovakat súlyosabb hatás is: folyik az orruk, köhögnek, bágyadtak, nem esznek.

Miklay Jenő

Az állatorvosok szerint, amelyik ló megfertőződött, élete végéig vírushordozó marad

Forrás: MW

Fotó: archív felvétel

Bajba kerülhetnek jószágaikkal a hazai lótenyésztők. Több nyugat-európai országban észlelték a lovak herpeszvírusának (EHV) egy agresszívan terjedő változatát. Azóta nálunk is megjelent a betegség. Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a lótartók figyelmébe ajánlotta: már a legenyhébb tünetek észlelésekor azonnal forduljanak állatorvoshoz. A lóherpesz Európában, azon belül Magyarországon sem tartozik a bejelentésre kötelezett betegségek közé. A vírusnak azonban súlyos megbetegedést vagy akár pusztulást okozó változatai is előfordulnak, amelyek elhárítása rendkívül fontos.

– Családunkban hagyomány a lótartás. Az a tapasztalatom, hogy szinte minden ló átesik a herpeszfertőzésen, gyakran tünetmentesen. Éri azonban a lovakat súlyosabb hatás is, folyik az orruk, köhögnek, bágyadtak, nem esznek.

Nekünk is okozott régen komoly kárt ez a betegség. Az egyik lovunk lebénult, a másik pedig tüdőgyulladásban elpusztult. Azt mondják, a jelenleg terjedő vírus különösen veszélyes.

Nem tudhatjuk, milyen fertőzés jelentkezik, ezért résen kell lenni, azonnal állatorvost kell hívni, mert minél előbb megkapja az állat a szakszerű ellátást, annál nagyobb az esély a betegség enyhébb lefolyására – ajánlotta Fakan András, nagykőrösi vállalkozó.

Mindenesetre a lovas­szakma rögtön intézkedett a betegség első, hazai azonosításakor. A Nemzetközi Lovas Szövetség márciusban felfüggesztette a nemzetközi versenyeket, s korlátozza az itthoniakat is.

Az állatorvosok szerint, amelyik ló megfertőződött, élete végéig vírushordozó marad, gyakran tünetek nélkül. Stressz vagy egyéb, immunrendszert gyengítő hatás következtében a herpeszvírusok aktivizálódnak, majd elszaporodnak a ló szervezetében, ami az állat megbetegedéséhez vezet. A beteg állat a légutak váladékán keresztül üríti a vírust, amely így az egész lóállományban elterjed. Enyhébb esetekben van esély a teljes gyógyulásra. Az EHV elleni védekezés az általános járványvédelmi szabályok betartása mellett vakcinázással történik. A jelenleg leginkább javasolt védekezési módszer a lovak forgalmának korlátozása, valamint a külföldről érkező állatok karanténba zárása egy hónapra.

Az állatorvosok szerint, amelyik ló megfertőződött, élete végéig vírushordozó marad
Fotó: archív felvétel / MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában