oktatás

2021.05.21. 06:55

Népszerűek a technikumok Kalocsán

A jelentkezések alapján nagyon sikeres új tanévet kezdhetnek szeptemberben a Bajai Szakképzési Centrum (BSZC) intézményei.

Gábor János

Virág Tibor kancellár és Ézsi Zsuzsanna referens

Fotó: Gábor János

A BSZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium, illetve a BSZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Technikum bő egy osztállyal több diákot tud majd felvenni, derült ki az iskolák múlt heti, közös sajtó­tájékoztatóján.

– Már második éve tíz százalékkal nő az országban azoknak a fiataloknak a száma, akik a szakképzésben képzelik el középiskolai tanulmányaikat

– mutatott rá Virág Tibor, a BSZC kancellárja, hozzátéve, hogy nagyon sok kedvező lehetőség húzza ebbe az irányba a diákokat.

– A 8-16 ezer forintos ösztöndíj mellé a második évtől kezdve szakmát tanuló gyerekek már munkaszerződést is kaphatnak, több tízezer forintos bérrel. Ezek nagyon jó lehetőségek olyan fia­taloknak, akik inkább a gyakorlatias foglalkozásokat kedvelik, és szeretik azonnal látni a kezük munkájának eredményét – fogalmazott.

A vezető elmondása szerint a szakképzési centrum kalocsai intézményeiben a körülbelül tízszázalékos országos mutatóknál jobb beiskolázási adatokat könyvelhettek el: a városban 17 százalékkal nőtt a szakképzésbe belépő fiatalok száma, ami arányaiban nagy előrelépés. Örömteli, hogy a technikumok továbbra is szerteágazó képzési formákat tesznek lehetővé, és javítják a szakirányú egyetemre történő előrelépés esélyeit, hiszen a minősítésük értékes kreditpontokat érhet, vagy akár egy félév elismerését is jelentheti, hívta fel a figyelmet.

A tájékoztatón szintén felszólaló Ézsi Zsuzsanna, a BSZC felnőttképzési referense arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi OKJ-s képzések sem vesztek ki az intézmények tevékenységei közül, csak átalakultak, és 175 tételt tartalmazó szakmai jegyzék szerint működnek tovább. Hangsúlyozta: kettő alapszakma és egy szakképzés gyakorlatilag bárki számára ingyenesen elérhető, és a korábban három év alatt elsajátítható szakmákat már másfél-két év alatt meg lehet szerezni, munka mellett tanulva. Kalocsán általános ápoló, CNC-programozó, fodrász, hegesztő, informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus, pénzügyi és számviteli ügyintéző, illetve rendészeti őr képzések indulnak, szeptembertől, illetve keresztféléven, jövő februárban. További információkért – például a szakképesítést nyújtó további kurzusokért – a bajaiszc.hu-t érdemes felkeresni.

Virág Tibor kancellár és Ézsi Zsuzsanna referens
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában