Híd park

2021.05.11. 11:30

Mozgáskorlátozottak számára készült fitneszgépeket adtak át Majsán

Mozgásukban korlátozottak részére készült kültéri fitneszgépeket adtak át hétfőn Kiskunmajsán. A Híd parkban lévő játszótérre kerültek az új eszközök, amiket a Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye ellátottjai ki is próbálhattak.

Tapodi Kálmán

Balról: Mészáros Adrienne, Patkós Zsolt polgármester, Török István, a FONI ellátottja és Patyi Irén vágták át az avatószalagot

Fotó: Tapodi Kálmán

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a mozgásukban korlátozott, kerekesszékhez kötött, fogyatékkal élőket segíti és támogatja kültéri fitneszparkok létrehozásával a dél-alföldi régióban. A MiMás – Mindenki másképp egyforma elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozott a kecskeméti RÖPKE SE, amelynek felhívására sikerrel pályázott a majsai Civilek a Játszóterekért Egyesület.

Segítő programokat is szerveznek

– Nyolc éve avattuk fel a Híd parkban lévő játszóteret, amely mellé néhány éve kültéri fitneszgépeket telepítettek. Örömmel tölt el bennünket, hogy a MiMás pályázat keretén belül, a kerekesszékesek részére is sikerült most három fitneszgépet átadni. A helyszín választása nem volt véletlen, hiszen a játszótér közelében található a FONI, azaz a Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye, akiknek ellátottjai reméljük, hogy gyakran használják majd ezeket az eszközöket – mondta el Patyi Irén, a játszóteres egyesület elnöke. Mint megtudtuk: a pályázat arra is lehetőséget biztosít, hogy a következő hetekben a mozgásukban korlátozottak részére programokat is szervezhessenek a parkba, ahol szakemberek segítenek nekik az eszközök használatában.

Fotó: Tapodi Kálmán

 

Időt kell áldoznunk a rekreációra

Mint az avatón is elhangzott: fontos nap ez a városban élő fogyatékossággal élő felnőttek és fiatalok számára, hiszen egy olyan lehetőség nyílt meg előttük, amelyre eddig nem volt példa. A városvezetés nevében Rávai Mónika alpolgármester mondott köszönetet a kezdeményezésért és a megvalósításért valamennyi közreműködőnek.

– Mindannyian mások vagyunk, mindenkinek mást jelent az öröm. Úgy gondolom, hogy az igazi akadálymentesítés a szívekben kezdődik.

Amikor nem kell harcolni egy városvezetéssel azért, hogy van egy nagyon jó lehetőség, amire most érdemes áldozni. Hálás vagyok, hogy a kérésünk nem süket fülekre talált. Köszönöm, hogy a régi barátainknak egy olyan lehetőséget lehetett idehozni Majsára, ami minőségi szabadidőt fog jelenteni számukra. Ha nem áldozunk minőségi időt rekreációra, az megbosszulja önmagát. Mindenkinek minőségi életet kívánok, mert mozgáskorlátozottnak lenni nem betegség, hanem egy állapot. Szeretném, ha ez az állapot egy nyitott, boldog állapottá válhatna ebben a fitneszparkban – emelte ki köszöntőjében Némedi Varga Beatrix, a HumanumSalma, Humanitárius Közhasznú Alapítvány alapító elnöke.

Az alapítvány – amely már régebb óta segíti a rászorultakat a városban, például ingyenes adományokkal, ételosztásokkal – is közreműködik a parkba tervezett programok lebonyolításában.

Balról: Mészáros Adrienne, Patkós Zsolt polgármester, Török István, a FONI ellátottja és Patyi Irén vágták át az avatószalagot
Fotó: Tapodi Kálmán

A majsai FONI ellátottjai nemcsak a fitneszgépeket próbálhatták ki, hanem örömzenei csapatuk Vincze-Bodács István intézményi lelkész vezetésével dalokkal is készültek az alkalomra.

Hasznosan eltölthető a szabadidő

A célunk az volt, hogy a felnőttlakosságot, valamint a fogyatékossággal élőket is bevonjuk abba a lehetőségbe, hogy a szabadidejüket mozgással tudják eltölteni. Kívánom mindenkinek, hogy leljék örömüket azokban a mozgásformákban is, amiket ezek a fitneszgépek biztosítanak – hangsúlyozta az avatón Mészáros Adrienne, a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában