hivatás

2021.05.08. 12:20

Májusban nyugdíjba vonul a megbecsült szabadszállási orvos

Dr. Csányi János háziorvos, belgyógyász szakorvos több mint fél évszázadot töltött a pályán, harmincöt évig gyógyította a szabadszállásiakat.

Gulyás Sándor

Dr. Csányi János (balra) és Darabos József

Fotó: Gulyás Sándor

Hivatástudata, szakmai felkészültsége és nem utolsó sorban lelkiismeretessége miatt a városban nagy megbecsülés övezi. A májusban nyugdíjba vonuló doktornak a település lakossága nevében a minap Darabos József polgármester és Bencze Ildikó alpolgármester köszönte meg fáradhatatlan és önfeláldozó munkáját.

Csányi János 1968-ban végzett a Szegedi Egyetem Orvostudományi Karán, majd Jászszentlászlón kezdett körzeti orvosként praktizálni. A fiatal doktor a kiskunfélegyházi kórház belgyógyászatán dolgozott tizenkét évig, 1976-ban tette le a belgyógyász szakvizsgát. Szabadszállásra 1986-ban költözött, és lett a település egyik körzeti orvosa. Háziorvostanból 1996-ban, foglalkozás-egészségügyből 2000-ben szakvizsgázott, ezt követően a háziorvosi ellátáson kívül üzemorvosi vizsgálatokat is végzett. Életét a gyógyításnak szentelte, sohasem volt táppénzen, szabadnapjainak zömét is a rendelőben töltötte, volt olyan időszak, mikor egyedül vitte a hátán a város egészségügyét.

A doktor a település közéletének is aktív tagjává vált, 1998-ban – a legtöbb szavazattal – került be a szabadszállási városatyák közé. A munkája elismeréséül a város önkormányzata 2016-ban Szabadszállás Egészségügyéért kitüntető címet adományozta számára.

Aranydiplomáját 2018. novemberben vette át a Szegedi Egyetem Orvostudományi Karán.

Csányi János hivatalosan két éve hagyott volna fel a praktizálással, ám az orvoshiányra való tekintettel idén májusig a pályán maradt. Munkája során mindig azt vallotta, hogy a közvetlenebb kapcsolat miatt jóval nagyobb szeretettel, gondoskodással kell kezelni a betegeket. Megpróbált minden tőle telhetőt megtenni betegei gyógyulásáért, odafigyelt rájuk, bújukat-bajukat is meghallgatta.

A háziorvos felelőssége esetenként sokkal nagyobb, mint egy kórházi doktoré. A műszerek, a labor hiányában kizárólag tudására, a szakmai tapasztalatokra, időnként pedig a ráérzésekre kell hagyat­kozni.

Dr. Csányi János (balra) és Darabos József
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában