galériával

2021.05.08. 15:16

Közösségi tér is a jakabszállási piac

Szombat reggelenként a jakabi piacon helyi lakosok értékesítik saját maguk által termelt zöldségeket, gyümölcsöket, palántákat és egyéb finomságokat, lekvárt, mézet, joghurtot.

Sebestyén Hajnalka

Jakabszálláson jól működik a termelői piac szombat reggelenként, mely hosszabb szünet után tavaly éledt újjá a Sántha György művelődési ház mögötti udvarban. Most a jó idő beköszöntével látványosan megszaporodtak a vásárlók is. A piac külsőleg is egyre szebb, folyamatban van az asztalok feletti tető elkészítése. Nyolc család felajánlásából vásároltak faanyagot, melyből az első szerkezetet helyi szakemberek ácsoltak össze. A tetőrészt a jövő héten helyezik fel.

A piacon helyi lakosok értékesítik saját maguk által termelt zöldségeket, gyümölcsöket, palántákat és egyéb finomságokat, lekvárt, mézet, joghurtot. Az egyik asztalon maga a polgármester, Szabó György Róbert és munkatársa Csorbáné Sipos Mária közösségfejlesztő kínálja a hivatal saját termékeit, a közmunkások segítségével szaporított levendulákat és a saját főzésű lekvárokat.

– Nagy öröm a számunkra, hogy a helyiek kezdik felfedezni a termelői piacot, ahol az árak nagyon kedvezőek, a földön járnak. Egy részről például az idősebbek kihozhatják eladni a plusz tojásokat, zöldségeket a kertből, másrészről, aki friss, házi termékre vágyik, nem kell elautóznia egészen Kecskemétig. A piac azonban már nemcsak a bevásárlást szolgálja, hiszen közösségi térként is működik. Szívesen leállnak beszélgetni egymással az emberek, mely ilyen nehéz, hosszú bezártság után mindenkinek jól esik. Én magam is fogadó órát, fogadó perceket tartok, bárki elmondhatja észrevételét, ha a piacon találkozunk – jegyezte meg a polgármester.

Újdonság a piacon, hogy kéthetente a jó hangulatot fokozza Asztalos Attila zenész, aki retro számokat játszik. Emellett havonta kézműves vásárral egészül ki a piac, legközelebb – kivételesen vasárnap – június 13-án, a jakabi búcsú napján.

– Csak általunk meghívott és ellenőrzött kézműveseket fogadunk a piacon, fontos számunkra a minőség. A piacunk jó híre már egyre messzebb ér, és a közeli településekről is átjárnak hozzánk – tette hozzá Szabó György Róbert, akinek édesanyja, Szabó Györgyné Erzsike is az árusok között van, ízletes, saját termelésű szamócát kínál.

– Bízom benne, hogy a piac valamennyi asztala fölé tudunk tetőt ácsolni. A faanyag már megvan, jelenleg további felajánlásként helyi szakemberek segítségében bízunk, akik társadalmi munkában elvégeznék – mondta végül a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában