galériával

2021.05.07. 06:55

Itt a jó idő, lehet festeni az utakat Kecskeméten

Már javában zajlik az utak melegaszfaltos kátyúzása és a burkolati jelek felfestése. Kecskeméten a Városüzemeltetési Kft. munkatársai csaknem 25 kilométernyi lekopott felező-és záróvonalat és jópár zebrát tesznek újra láthatóvá.

Hraskó István

Kecskemét Horog utca, útburkolati jel festése.

Fotó: BUS CSABA

Elkezdte el a melegaszfaltos kátyúzást és az útburkolati jelek felfestését, javítását a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. (KVÜ) a város üzemeltetésében lévő utakon. Az állami utakon a Magyar Közút Zrt. feladata mindez, így például a Kuruc körút kivételével a teljes nagykörúton vagy a főutak – 5-ös, 441-es, 52-es, 54-es – belterületi szakaszán, így a Kiskunfélegyházi úton, a Ceglédi úton, az Izsáki vagy a Halasi úton.

– Az útburkolat karbantartása meglehetősen időjárásfüggő tevékenység. Elsősorban a hó- és fagymentes időszakon kívül végezhető érdemi munka, így mind a melegaszfaltos kátyúzás, mind az útburkolati jelek felfestése, korrigálása a tartósan fagymentes időszakban zajlik. Idén az elhúzódó hűvös, csapadékos időjárás miatt a napokban kezdődött mindkét tevékenység – mondta el hírportálunknak Boros Gábor, a KVÜ ügyvezetője.

A téli, fagyos időszakban keletkező kátyúkat tartósan a melegaszfaltos eljárással lehet rendbe hozni. Ennek előállításához a kivitelező földgázt használ, ezért szigorúan a fűtési szezon kezdete és vége határozza meg a kátyúzás kezdetét és befejezését; általában áprilisban rajtol el és októberben ér véget, időjárástól függően.

Az év többi részében hidegaszfaltozással hidalhatók át az útproblémák, de ezek csak rövidtávú megoldást nyújtanak, és tavasszal általában újra kezelni a télen sebtiben eltüntetett hibákat.

A mostani munkálatokat – ahogy mindig is – a kritikus pontok felmérése és rangsorolása előzte meg.

– A város sűrűn lakottabb részei, a helyi buszközlekedés útvonala, a nagyforgalmú utak és az intézmények megközelítésére szolgáló utak kátyúmentesítése elsődleges. Ebben az időszakban az aszfaltos járdák, kerékpárutak és közutak javítása párhuzamosan zajlik – folytatta Boros Gábor. Az alsóbbrendű utakon úgynevezett sekélykátyúzással történik az utak javítása.

Az útburkolati jelek folyamatos pótlására is szükség van. A KVÜ ügyvezetője hangsúlyozta: festést csak a megfelelően előkészített, karbantartott útburkolaton lehet végezni és az időjárás ezen a téren itt is meghatározó: esőben, hóban, fagyban, de égető napsütésben sem lehet nekikezdeni. A csapadékmentes tavaszi és őszi enyhe időjárás, vagy a hűvösebb nyári éjszakák a legkedvezőbbek az utak festésének.

A most kezdődő időszakban a város által üzemeltetett utakon a KVÜ munkatársai a tervek szerint 25 ezer 300 méteren fognak felező- és záróvonalat festeni. Gyalogos-átkelőhelyeket, forgalomtól elzárt területeket, megállás helyét jelölő vonalakat, előjelző nyilakat és piktogramokat is felfestenek a burkolatra 1200 négyzetméternyi felületen.

Boros Gábortól megtudtuk: az, hogy milyen gyakran kell megújítani egy festést, függ a technológiától és a forgalmi terheltségtől. Oldószeres festés esetén évente, plasztik festékek esetében három-öt évente végzik a jelek megújítását.

A KVÜ kéri: ha valaki kátyút, vagy egyéb útburkolati hibát észlel, hívja a kátyúvonalat (+36 80 630-144), vagy jelezze az [email protected] e-mail címen a pontos cím és probléma megadásával, és ha lehetséges, fotó csatolásával.

Most itt dolgoznak

Ezekben a napokban a következő utakon zajlik járda és aszfaltjavítás napközben 7 és 17 óra között: a máriavárosi Hosszú, Akácfa, Szalag, Fürdő, Szélmalom, Cédulaház és Téglagyár utcákban és a miklóstelepi úton. Fennakadásra, vagy félpályás lezárásra lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában