karbantartás

2021.05.27. 06:55

Idén nyáron felülvizsgálják a játszóeszközöket Kecskeméten

Kecskemét 44 közterületi játszóterén a Városüzemeltetési Kft. munkatársai javítják az eszközöket. Sajnos rendszeresen találkoznak a vagánykodás miatti vagy szándékos rongálásokkal, valamint a szemetelés lát­ványos nyomaival.

Hraskó István

Kecskemét 44 közterületi játszóterén javítják és újítják az eszközöket

Fotó: Hraskó István

Összesen 44 közterületi játszótér van a megyeszékhelyen, ezeken pedig közel 200 játszóeszköz. Az üzemeltetésük, karbantartásuk a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) feladata. Mint Vaszkó József, a cég városüzemeltetési főmérnöke hangsúlyozta: a játszóterek biztonságossága alapvető kérdés, amelyet többszintű ellenőrzéssel biztosítanak.

Hetente egyszer a KVÜ erre szakosodott csoportja ellenőrzi az összes játszótér állapotát. Elviszik az eldobált szemetet, elegyengetik a homokozóban a homokot, és elvégzik a kisebb javításokat is, így például a kötőelemek utánhúzását, a csuklópontok vagy súrlódó felületek kenését.

A rongálásból és elhasználódásból származó sérüléseket – amennyire lehet – megjavítják, a balesetveszélyt pedig azonnal elhárítják.

Bizonyos időközönként ellenőrzik a játszótereket

Negyedévente van egy átfogóbb kontroll, ekkor megvizsgálják a játszóterek talajának és eszközeinek az állapotát. Ellenőrzik az ütéscsillapító burkolat állapotát, a homok tisztaságát, mennyiségét, egyenletes eloszlását, és ha szükséges, cserélik. Megnézik a játszóeszközök műszaki és esztétikai állapotát is, különös tekintettel a kopó és gördülő alkatrészekre – bármilyen eltérés esetén megteszik a szükséges intézkedést – tette hozzá Vaszkó József.

Háromévente tartják a játékok időszakos biztonságtechnikai felülvizsgálatát, amely idén nyáron esedékes a kecskeméti közterületi játszótereken, ezt a tanúsítás a TÜV feladata lesz.

A tavaszi karbantartás részeként elkezdték a homokozók, ütéscsillapítók feltöltését, esetleges cseréjét, szerdán a Gyenes téri játszótér volt az első állomás, ahol apróbb javítási munkálatok is vártak a szakemberekre.

– Az esti órákban, amint a legkisebbek hazamennek, a nagyobbak veszik át a terepet, szívesen bandáznak a játszótereken. Ez önmagában nem lenne baj, ha nem maradna a nyomukban rengeteg szemét, cigarettacsikk, sok-sok üveghulladék, széttörve, szétszórva – nyilatkozta a baon.hu-nak Vaszkó József. Mint mondta, elsősorban a belvárosi és a széchenyivárosi játszótereken jellemző ez kirívó mértékben.

Kecskemét 44 közterületi játszóterén javítják és újítják az eszközöket
Fotó: Hraskó István

Több tízezer forintos költség az eszközjavítás

A KVÜ kollégái nap mint nap szembesülnek az eszközök rongálásával is, amely a nem rendeltetésszerű használatból, vagy szándékos, vandál viselkedésből fakad (ottlétünk alatt a Gyenes téren rá is kellett szólnia a cég munkatársának néhány tinire, akik igencsak vadul hajtották a fészekhintát). A kisebb problémákat a helyszínen orvosolják, de a tönkrement eszközöket gyakran le kell szerelni és bevinni a telephelyükre, sokszor alkatrészt is rendelnek hozzá, hogy meg tudják javítani. A legfrissebb példa a Széchenyi sétányi FürKÉSZ játszóterén múlt pénteken történt rongálás, amikor az egyik eszközt letörték a helyéről. Ilyenkor a játékot azonnal el kell távolítani, a helyét körbe kell szalagozni, nehogy egy kisgyermek megsérüljön.

– A pluszmunka okozta időveszteségen felül minden ilyen eszközjavítás több tízezer forintos költséget jelent, nem beszélve a kisgyermekek csalódottságáról, ha egy kedvenc hiányzik a játszótérről

– mondta Vaszkó József.

Sokan szétszórják a szemetet

A szemetelés is probléma, a belvárosi frekventáltabb területeken heti kétszer-háromszor, a város többi területén hetente egyszer ürítik a játszótéri kukákat. Általános tapasztalat, hogy a hulladékgyűjtőkben rendszeresen landol a háztartásokban szemeteszsákba rakott lakossági hulladék, azonnal meg is töltve a kukát, funkciótlanná téve ezzel a kisgyerekes családok részére.

Vaszkó József végül felhívta a figyelmet: ha valaki problémát észlel valamelyik játszótéren, a hiba leírásával és egy fotó mellékelésével a [email protected] e-mail-címen jelezheti a Városüzemeltetési Kft.-nek.

Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában