jubileum

2021.05.16. 06:55

Harmincadik évfordulójukat ünneplik a megyei polgárőrök

A kistelepülések önvédelmi szervezeteként indultak a rendszerváltás után elharapózó helyi bűnözés megfékezésére, mára egyesületekként működnek a polgárőrszervezetek, melyeket az országos szövetség és megyei szervezeteik fognak össze. Ennek immár három évtizede: idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a polgárőrség és a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség.

Horváth Péter

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke

Forrás: baon.hu

A Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség története a hazai polgárőrség megszervezése óta, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) történetével együtt, 30 éve íródik. A szervezet elnöke a megalakulástól 2014-ig Szabó Mihály volt, aki a kezdeti nehézségeket legyőzve nagy munkával szervezte meg és építette fel a megyei szövetséget. Dr. Fekecs Dénes, aki egyben az OPSZ pénzügyi és gazdasági elnökhelyettese is, 2014 óta vezeti a megyei szervezetet, ő tekintett vissza az elmúlt három évtizedre.

Fekecs Dénes elmondta, hogy az alapítás óta eltelt 30 esztendő a folyamatos fejlődés és gyarapodás jegyében telt: a szövetségnek mára 116 regisztrált egyesület a tagja, ahol 4527 polgárőr látja el a szolgálatot.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az elmúlt három évtized során kiváló együttműködés alakult ki a társszervekkel és a helyi önkormányzatokkal. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitánysággal rendszeresen közös szolgálatban vesznek részt, és számos polgárőr egyben önkormányzati képviselő vagy polgármester, ami még inkább segíti az önkormányzatokkal való együttműködést.

A szövetség történetében is az önkormányzatokkal közös együttműködés nyomán nyílt új fejezet: a székhelyet áttették Lakitelekről Kecskemétre, miután a megyeszékhely önkormányzata térítésmentesen biztosított részükre irodai elhelyezést.

Országosan az elsők között vannak a lovas polgárőrök számában, 132 fő ügyel lóhátról a védelemre szoruló külterületi lakók és vagyontárgyaik biztonságára.

Az elnök kiemelte, hogy az ifjúság számára is vonzó a polgárőrség: az egységes arculatnak és a szolgálatot támogató technikai feltételeknek köszönhetően egyre több fiatal csatlakozik a polgárőrséghez. Így országosan 203 ifjú polgárőrrel ebben is elsők között lehetnek.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy évről évre emelkedik a polgárőrök szolgálati óraszáma. Tavaly kiemelkedően sok, összesen több mint 937 ezer órában láttak el szolgálatot az ország legnagyobb megyéjében. Ez azt jelenti, hogy az egy polgárőrre eső szolgálati órák száma meghaladja a kétszázat. A megye csaknem minden településén működik egyesület. Járműveik és technikai eszközeik különösen a Belügyminisztérium és a rendőrség támogatásának köszönhetően egyre szélesebb körben és sokrétűbben segítik a szolgálatellátást.

Kihívások is akadtak bőven az elmúlt 30 évben.

– A megyénkben működő egyesületek polgárőrei nagy létszámmal vettek részt 2015 júliusában a Kiskunsági Nemzeti Parkban keletkezett, több települést veszélyeztető tűz sikeres oltásában, illetve erőn felül teljesítettek a tiszai árvíz elleni védekezésben is – mondta az elnök, hozzátéve, hogy jelentős határszakasszal rendelkező megye lévén rendkívüli feladatot jelent az illegális migráció elleni küzdelem is.

Az országosan is előkelő létszámú Határvédelmi Tagozat 14 Bács-Kiskun megyei egyesülete működik közre az illegális migránsok feltartóztatásában.

A pandémia történelmi helyzettel szembesítette a polgárőröket. Dr. Túrós András országos elnök iránymutatásai és a helyi igények alapján segítik a rászorulókat a járvány elleni védekezésben, illetve több oltási ponton is jelen vannak.

Az idei esztendő az alapfeladatok ellátása és a pandémia elleni küzdelem mellett a 30 éves jubileum jegyében telik megyei és országos szinten egyaránt: az országos és megyei szervezetek történetét bemutató almanach készül, a Magyar Posta az OPSZ-szel együttműködve jubileumi bélyegsorozatot adott ki, és amennyiben a járványhelyzet engedi, számos rendezvényen emlékeznek meg a polgárőrség három évtizedes történetéről.

Fekecs Dénes összegzésként elmondta, az elmúlt 30 esztendőre elégedetten és a további fejlődés vágyával tekintenek vissza.

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke
Fotó: baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában