egészségügy

2021.05.04. 06:55

Hamarabb kiér a mentőegység Nagybaracskán

Az elmúlt időszakban már közel 400 esetben nyújtott segítséget a Nagybaracskai Mentőpont mentőegysége, mely tavaly szeptemberben kezdte meg a működését. A Bajától délre található települések megközelíthetősége sokszor nem volt biztosítható 15 percen belül, így azzal, hogy megnyitották a nagybaracskai mentési pontot, ez már megoldódott.

Márton Anna

Dr. Csató Gábor (balról), dr. Zentay Attila, Zsigó Róbert és Bögi István

Forrás: Munkatársunktól

Szemlét tartottak a Nagybaracskai Mentőponton a napokban. Bögi István polgármester Zsigó Róbert államtitkárt, a térség országgyűlési képviselőjét, dr. Csató Gábort, az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját, dr. Zentay Attilát, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatóját és a Kecskeméti Mentőszervezet képviselőit fogadta. Elhangzott, hogy a nagybaracskai önkormányzat négymillió forint anyagi forrás és némi társadalmi munka által hozta létre a jelenlegi bázist.

– A társadalmi munkában részt vettek az önkormányzat dolgozói és a nagybaracskai önkéntes tűzoltóegyesület tagjai is. A nagybaracskai mentőpont-bázis a bajai mentőállomás irányítása alatt működik a községháza udvarán

– ismertette Bögi István polgármester.

A mentőponton egy néhány éves mentőautó és modern felszerelések segítik a munkát – emelte ki Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Mint elmondta, a mentőszolgálatnak több mint 255 mentőállomása van országszerte és több mint 30 mentési pontot működtetnek.

A mentőellátásnak egy nagyon fontos feladata, hogy minél hamarabb odaérjen a segítség azokhoz, akik bajban vannak. Éppen ezért a mentőszolgálat vezetői folyamatosan vizsgálják azt, hogy az egységek mennyi időn belül érnek a riasztás helyszínére – hangzott el az ünnepségen.

– Folyamatos mérés történik. Egy intelligens rendszer segítségével pontosan tudjuk, hogy a feladataink kapcsán egy kritikus állapotú beteghez a mentőegység a riasztást követően mennyi időn belül ér ki. Éppen ezért nézzük azt is, hogy melyek azok a területek, amelyek nem felelnek meg ennek. Ez az oka annak, hogy igyekszünk bővíteni a hálózatunkat és a betegekhez közelebb vinni a mentőegységeket. A mentési pont egy speciális mentőellátóhely, minden mentési pont egy anya-mentőállomáshoz tartozik, ebben az esetben a nagybaracskai a Bajai Mentőállomáshoz. A Bajai Mentőállomás dolgozói vannak kint 24 órás szolgálatban, maga a váltás, az eszközök pótlása, a gyógyszerkészlet feltöltése, a mentőautók fertőtlenítése mindig a Bajai Mentőállomáson történik az ellátott eseteket követően, és ezután vonul vissza a mentőegység az állomáshelyére – tette hozzá.

– Bajától délre jó néhány település van, ezek megközelíthetősége sokszor nem volt biztosítható 15 percen belül. Azzal, hogy megnyitottuk a nagybaracskai mentési pontot, ez már teljesíthető. Az elmúlt időszakban, 2020 szeptembere óta már közel 400 esetben nyújtott segítséget a Nagybaracskai Mentőpont mentőegysége – mondta el hírportálunknak Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatója.

Dr. Csató Gábor (balról), dr. Zentay Attila, Zsigó Róbert és Bögi István
Fotó: Munkatársunktól

Nő a lakosság biztonságérzete

– Az a tény, miszerint 24 órában mentőszolgálat működik Nagybaracskán, az az itt és a környéken élők egészségügyi biztonságérzetét mindenképpen növeli – mondta Zsigó Róbert államtitkár, aki egyúttal köszönetet mondott az orvosoknak, mentősöknek, ápolóknak, háziorvosoknak és mindenkinek, aki a járvány ideje alatt kivette és kiveszi részét a munkából, majd arra kért mindenkit, hogy regisztráljon, és oltassa be magát a koronavírus elleni vakcinák egyikével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában