Bács-Kiskun

2021.05.13. 18:51

Fokozottan vigyázni kell a túzokokra a költési időben

Elkezdődött a tojásrakás időszaka a túzokok költőhelyein, ezért fokozott óvatossággal kell mozogni azok környékén. A túzokok fészkelőhelyei gyepek és szántók, ahol különös figyelemmel kell közlekedni, mert az veszélyezteti a költés sikerességét a Felső-Kiskunságban Kunszentmiklós, Kunpeszér, Bugyi és Apaj térségében – figyelmeztet közleményében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Horváth Péter

A túzok hazánkban 1979 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint

Forrás: Lóránt Miklós/KNPI

Fotó: Picasa

 

Fotó: Lóránt Miklós/KNPI

Közleményt adott ki a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI), melyben felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a túzokok dürgési időszakában óvatosan kell mozogni a költési helyek környékén. A túzok hazánkban 1971 óta védett, 1979 óta pedig fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint. A Kiskunságban mintegy 600-650 példány él belőlük, és a túzokvédelmi programoknak köszönhetően számuk növekedésnek indult.

A szakemberek megfigyelése szerint a túzokkakasok április közepéig versengenek egymással a központi dürgőhelyekért, és a legtöbb kakas most már elkülönülten pózol a tyúkok előtt, akik a párzást követően április második felében kezdik lerakni a tojásaikat.

Fotó: Lóránt Miklós/KNPI

Az idei tavasz aszállyal indult, az eső későn érkezett meg, ezért a csapadékhiány miatt alacsony a növényzet és száraz a talaj, ami kevesebb jó költőhelyet jelent a túzokoknak. A szakemberek ezért csoportos költésre számítanak idén. A kakasok nem szalasztják el egy esetleges második vagy harmadik próbálkozás esélyét, ezért egész májusban, sőt június elején is megfigyelhető a túzokdürgés.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy mivel megkezdődött a tojásrakás, a túzok költőhelyein mostantól fokozott óvatossággal kell lennünk, mert a fészkelőhelyül szolgáló gyepeken, szántókon közlekedés a sikeres fészkelést veszélyezteti. A Felső-Kiskunságban, Kunszentmiklós, Kunpeszér, Bugyi és Apaj térségében a túzokok viszonylag könnyen megfigyelhetők, de a igazgatóság közleményében azt kéri, hogy a műutakról ne térjenek le a közlekedők, és az említett települések környéki nyílt területeken se közlekedjenek a madármegfigyelők.

Mivel a túzok mezőgazdasági környezetben található talajon fészkel, nagy a költések megsemmisülésének esélye. Az agrár-környezetgazdálkodási program intézkedéseivel érintett és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területeken a mezőgazdasági művelés a túzok ökológiai igényeihez igazodik: a szaporodási időszakban ott nincs művelés.

A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában nevet viselő LIFE Nature pályázat keretében mintegy 60 kilométernyi középfeszültségű vezeték került földkábelbe a Felső-­Kiskunságban, jelentősen növelve ezzel a túzokok életterét, egyben megszüntetve azt a veszélyt, hogy a felnőtt madarak légvezetéknek ütközzenek. A beavatkozás sikerét jelzi, hogy idén a korábbi légvezetékek környezetében már többször figyeltek meg a KNPI szakemberei nagyobb, akár 80 példányt számláló csapatokat dürgési időben.

A túzok hazánkban 1979 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint
Fotó: Lóránt Miklós/KNPI

A vadásztársaságokkal is együttműködik az igazgatóság. A vadászható ragadozók – róka, dolmányos varjú – állományának szabályozását végzi a KNPI, ezzel növelve a sikeres költés és fiókanevelés esélyét.

Ezek az intézkedések pozitívan hatnak az őz- és apróvad-állományokra, valamint a mezőgazdasági területekhez kötődő védett fajokra, például a mezei pacsirta, a sordély és a sárga billegető állományára is. Ezért jellemző a Felső-Kiskunságban, hogy a túzokok gyakran láthatók együtt őzekkel és mezei nyulakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában