BÁCS-KISKUN

2021.05.06. 17:30

Balesetveszélyt okoznak a sárfelhordások az utakon

Az esős időszakban a mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken, a földutak és az aszfaltozott, betonozott utak kereszteződésének közelében számíthatunk rá, hogy a mezőgazdasági gépek felhordják a sarat az utakra, ez pedig balesethez is vezethet.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com

Idén tavasszal még nem számíthattunk sok csapadékra mégis jó, ha tudjuk, hogy a sárfelhordás fokozott veszélyt jelent a közlekedés résztvevőire nézve, ugyanis annak következtében az úttest csúszóssá válhat, megváltozik a jármű kerekeinek tapadása, miáltal balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki.

Hürkecz Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogyan közelítsük meg a sáros útszakaszt.

– Amennyiben időben észlelik, vagy tudomásuk van a közlekedőknek arról, hogy sáros útszakasz felé közelednek, mindenképpen fokozott óvatossággal, a jármű sebességének csökkentésével célszerű megközelíteni a helyszínt. Amennyiben nem észleli a járművezető időben a sáros útszakaszt, abban az esetben gázelvétellel, vagy lassító fékezéssel célszerű a jármű sebességét csökkenteni.

Kerülendő az intenzív fékezés, valamint a hirtelen kormánymozdulat a sáros, csúszós úttesten

– mondta el.

A rendőrség szóvivője kérdésünkre elárulta, mi a teendő ilyenkor, kinek a hatáskörébe tartozik a sár eltakarítása és kinél tehetünk bejelentést.

– A témakörben a közúti közlekedés szabályairól szóló többször módosított 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 63. §-a, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 7. §-a tartalmaz rendelkezéseket, amelyek alapján annak a személynek a kötelessége a felhordott sár letakarítása, akinek a járművéről az a szilárd burkolatú útra került. Amennyiben ez nem történik meg, abban az esetben az út kezelőjét kell értesíteni, aki gondoskodik a felhordott szennyeződés eltakarításáról.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezető elmondta, hogy aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

– Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani, mérsékelni – tette hozzá.

A jogszabály értelmében, minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése.

– A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét között. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a munkát elvégezni. Ebben az esetben azonban elvárható, hogy a közútra való felhajtást megelőzően az adott gépjármű kerekének felületéről, valamint a gumi bordáiból a jármű vezetője távolítsa el a felragadt sarat. Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani, csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt. A sárfelhordást tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni – mondta el Pécsi Norbert.

Ha valaki nem takarítja le a sarat az útról, a rendőrség akár bírságot is kiszabhat.

– A közúti közlekedési balesetek bekövetkezésének megelőzése, ezáltal a baleset-megelőzési tevékenység előtérbe helyezése érdekében az érintett területeken a rendőrség intézkedhet és a jogszabályokat megsértő személyekkel szemben szankciókat alkalmazhat – mondta el Hürkecz Zoltán.

– Helyszíni intézkedés során a szabálysértés elkövetését elismerő személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának van helye, melynek összege 5 ezer forintól 50 ezer forintig terjedhet.

Amennyiben szabálysértési eljárás lefolytatására kerül sor, abban az esetben 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki

– részletezte a rendőrségi szóvivő.

Pécsi Norbert fontosnak tartja kiemelni, hogy a mezőgazdasági területekről érkező gépjárművek tulajdonosainak, sofőrjeinek a feladata, hogy megakadályozzák a burkolat szennyezését. Ha ez mégis megtörténne, akkor természetesen az ő feladatuk lenne ezen sárfelhordások megszüntetése is.

– Társaságunk útellenőri szolgálata folyamatosan, meghatározott rend szerint járja a közel 32 ezer kilométeres országos közúthálózatot, ha sárfelhordást tapasztalunk a helyszínen, és ott van gépjárműmozgás, akkor helyben felszólíthatjuk a szennyezést okozó személyeket. Természetesen lakossági bejelentéseket is fogadunk, melyet elsősorban a kozut.hu oldalunk E-Ügyfélszolgálat menüpontján keresztül tehetnek meg. Egyúttal felhívjuk az út menti területekről felhajtó járművekkel közlekedők figyelmét arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően akadályozzák meg a sárfelhordást, az autósoktól pedig fokozott óvatosságot kérünk ebben az időszakban – mondta el kérdésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában