oktatás

2021.05.26. 06:55

Az idősebb korosztály felé is nyit a kecskeméti egyetem

Az 50-74 közötti korosztály előtt bőven ott van a lehetőség egy második, harmadik karrierre, ebben kíván segítséget nyújtani a Neumann János Egyetem és a CédrusNet Kecskemét program közötti együttműködés.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Kedden jelentették be, hogy a Neumann János Egyetem és a CédrusNet program együttműködési megállapodást köt.

– Manapság alapvetően és gyorsuló mértékben megváltoznak a munkahellyel és a munkaerővel kapcsolatos elvárások. Folyamatosan megújított tudásra van szükség, hogy eredményesen el tudjunk helyezkedni a munkaerőpiacon – fogalmazott az aláírás előtt mondott beszédében dr. Fülöp Tamás, az egyetem rektora. Azt is hangsúlyozta, hogy felerősödött az igény a generációk közötti együttműködésre is, de tudás- és tapasztalatátadás csak a nemzedékek közötti megértés és párbeszéd erősítése révén lehet harmonikus.

A rektor kijelentette: ugyan az egyetemen elsősorban az Alfa generáció (a 2010 után születettek) és a Z generáció (az 1995 és 2009 között születettek) oktatása és felkészítése zajlik, de természetesen az idősödés problémájával is foglalkoznak, már csak az oktatói-kutatói állomány életkorának emelkedése, a tudományos utánpótlás miatt is. De

az idősebbek aktivitásának, társadalmi szerepvállalásának növelését is missziójuknak tekintik, ennek jegyében indították el a nagy népszerűségnek örvendő Hírös Szabadegyetemet és kötötték most meg a megállapodást CédrusNettel, melynek külső szakmai-tudományos támogatást kívánnak nyújtani.

Mint megtudtuk, az együttműködés egy „korbarát”, az idősebbek felé nyitottabb felsőoktatási intézmény kialakítása, a generációk közötti összhang megteremtése szakmai programokkal, rendezvényekkel, és lesznek közös kutatások is az idősödő társadalom témájában. Olyan tudást adnának az ötven fölöttieknek például a digitalizáció vagy a vállalkozás terén, amely segítené őket a munkaerőpiaci vagy társadalmi szerepvállalásban.

– Fontos hangsúlyozni, hogy az idősödő társadalom nem teher, hanem egy lehetőség, fontos erőforrás a munkaerőpiac számára – jelentette ki Molnár Szilárd, a CédrusNet Kecskemét program szakmai vezetője, aki szerint a város időben lépett, és az egész Kárpát-medencében mintaadó lehet.

Molnár Szilárd szerint az 50-74 közötti évekre úgy érdemes manapság tekinteni, mint egy új életszakaszra.

Hisz a mai fiatalok a várakozások szerint átlagosan hússzor fognak már munkahelyet váltani, és minimum háromszor-négyszer karriert, azaz a mostani idősödők előtt is bőven állhat egy teljesen új pályafutás, akár az eddigitől jelentősen különböző területen.

Persze szükség van az ötvenpluszosokkal szembeni attitűd megváltozására is, nem úgy tekinteni őket, mint nyugdíj előtt állókat, hanem mint aktív és képességei, készségei megújítására képes potenciális jövőbeli kollégákat.

A városvezetés nevében Engert Jakabné alpolgármester üdvözölte az általa nagyszerű kezdeményezésnek nevezett megállapodást, és adott hangot reményének, hogy eredményes lesz az együttműködés.

Engert Jakabné alpolgármester, dr. Fülöp Tamás rektor és Molnár Szilárd, a CédrusNet program szakmai vezetője
Fotó: Hraskó István

A legnagyobb kihívás lesz

Az elkövetkező évtizedek legnagyobb kihívása lesz Magyarországon is a társadalom idősödése, amelynek a munkaerő­piacra és a szociális szférára is lesz kihatása. A problémáknak Kecskeméten igyekeznek elébe menni, már 2017-ben elindult a hazánkban egyedülálló CédrusNet program, amelynek célja az ötven- és hatvanpluszosok élet- és munkatapasztalatainak hasznosítása, az idősödőkkel, idősekkel kapcsolatos sztereotípiák lebontása, az egészséges és aktív életszakasz meghosszabbítása. Ennek keretében zajlott például a gyerekekkel való foglalkozást vállaló Szupernagyik képzése és az időslátogató-tanfolyam beindítása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában