megemlékezés

2021.05.08. 11:25

A Város napját ünnepli Kiskunhalas

Pénteken felvonták a nemzeti zászlót, az országzászló emlékműnél a Város napja alkalmából Kiskunhalason, amely május 6-án van, de rendszerint az ehhez a dátumhoz közelebb eső hétvégén szokták tartani a városi megemlékezéseket. A tavalyihoz hasonlóan idén is rányomta bélyegét a koronavírus-járvány az ünneplésre, ami most is szerényebb volt a korábbi években megszokottnál.

Pozsgai Ákos

Fotó: Anda Péter

276 éve, 1745. május 6-án bocsátotta ki Mária Terézia azt a diplomát, amellyel a Jászkunságot visszahelyezte kiváltságos állapotába. A negyvenhárom esztendőn át tartó földesúri eladatottságból való megváltakozás az egész korabeli jászkun társadalmat megmozgatta. A redemptio mind a mai napig élénken él a helyi emlékezetben, és központi eleme a jászkun identitásnak.

A redemptio Kiskunhalas történetében is komoly jelentőséggel bírt, épp ezért 1995. május 6-án Kiskunhalason volt a redemptio 250. évfordulójának központi ünnepsége. Az önkormányzat képviselő-testületének döntése szerint 1996-tól a város napjává is nyilvánították május 6-át. A kialakult gyakorlat szerint az ehhez a dátumhoz közelebb eső hétvégén tartották a Város napját a koronavírus-járvány előtti időszakban. Ilyen ünnepi testületi ülésen adták át a városi kitüntetéseket, elismeréseket és számos kulturális programmal, szabadtéri zenés rendezvénnyel ünnepelt a város.

Az önfeledt ünneplés idén második alkalommal maradt el, a koronavírus-járvány miatt csak szűk körű, szerény megemlékezés volt. Péntek délelőtt felvonták az Országzászló emlékműre a nemzeti zászlót Fülöp Róbert polgármester, Kuris István László és Szűcs Csaba alpolgármesterek, valamint Kollárné Dr. Lengyel Linda jegyző jelenlétében, ahol a Lovasbandérium tagjai álltak díszőrséget.

Fotó: Anda Péter

A polgármesterrel ezt követően a Thorma János Múzeumban készült televíziós felvétel, ahol elmondta ünnepi beszédét, amelyet a városi televízió este hét óra után tűzött műsorára.

A polgármester szerint az év első hónapjainak nehéz időszaka megfordulni látszik. – Ebben szűkebb környezetünkben a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Mobil Járványkórház, a mentőszolgálat, a háziorvosi rendszer, a védőnők és az iskolaorvosok óriási szolgálatot tettek – fogalmazott a város vezetője, aki úgy látja, hogy az ott dolgozó ápolók, orvosok, a menedzsment, a kiszolgáló és háttérszemélyzet gigászi munkát végeztek, példaértékűen teljesítettek. – Ők a mi hőseink. Köszönjük, hálásan köszönjük, és kérjük, tartsanak ki – fűzte hozzá Fülöp Róbert, aki szerint nem másokkal, hanem a saját életünkért, a közösségünk létéért futunk versenyt a kórral szemben. – Ezt értsük meg és ezt szem előtt tartva kérek mindenkit, hogy vegye fel a védőoltást minél előbb – hangoztatta a polgármester.

Hozzátette: az egészségügy hőseinek helytállását nem lehet eléggé hangsúlyozni, ugyanakkor elismerés illeti az élet minden területén munkát végző polgártársunkat. Legyen az közszolgálati, hivatali, gazdasági, termelői, vállalkozói, szolgáltatói, turisztikai szektor, oktatási vagy kulturális intézmény.

Elismerését és köszönetét fejezte ki az egyházak felé is, hogy hitet, erőt, lelki gondozást adtak, adnak az embereknek e nehéz időkben is.

Fülöp Róbert kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány idején sem álltak le a beruházások, különböző fejlesztések a városban. – Új utak épülnek és épületek emelkednek, folyamatos az intézmények fejlesztése is. Kiskunhalas fejlesztése töretlen.

Jól állunk és hogy még jobban kiteljesedjék Kiskunhalas fejlődése a redemptiohoz mérhető összefogásra van szükség, ami jelenleg az egészségünk védelme érdekében az oltás felvételében teljesedhet ki

– hangsúlyozta a polgármester.

Utalt arra is, hogy városnapi ünneplés idén is várat magára, az elismerések, a közösségi programok egy későbbi időben valósulnak meg. – Gondoljunk azokra, akik ezt egészségi állapotuk miatt nem tehetik meg. Szorítunk vagy Istenhez fohászkodunk gyógyulásuk érdekében. Várjuk őket vissza – zárta ünnepi köszöntőjét Fülöp Róbert.

Fülöp Róbert
Fotó: Kovács Iván

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában