baja

2021.05.25. 12:23

A lárvák mellett már a kifejlett szúnyogokat is gyérítik a héten

A kifejlett szúnyogok ellen elsőként a Tisza-tónál lépnek fel hatezer hektáron, a lárvák elleni biológiai módszert pedig a Duna mentén Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén alkalmazzák ezer hektárnyi vízfelületen.

baon.hu

Forrás: Shutterstock

Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás lehetővé teszi, a következő napokban megkezdődik az ellenük való védekezés. A kifejlett szúnyogok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisterheautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az érintett települések belterületén.

A kémiai módszernek két változata van. Az egyik a melegködképzés, amelynek során az apró cseppekre bontott irtószer elosztását motor keltette hő segíti. Ezt a módszert főként növényzettel sűrűbben borított környezetben célszerű használni. A keletkezett köd rövid időre korlátozhatja a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken nem alkalmazzák.

A másik az ULV módszer (ultra low volume), a finomcseppes eljárás. Ennek alkalmazása során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, forgalmasabb területeken ezt a módszert használják.

A kémiai eljárás során alkalmazott készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után pedig néhány órával lebomlik.

A permetezést késő este és éjszaka végzik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt.

A szúnyoglárvák elleni védekezés csak közterületekre terjed ki, viszont a szúnyogok jelentős része magántelkeken fejlődik ki. Érdemes a kerti tárgyakból kiönteni az összegyűlt esővizet, a füvet pedig rendszeresen lenyírni, hiszen a szúnyogok előszeretettel bújnak meg az árnyékot adó növényzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában