Szavaztak a szülők

2021.05.29. 06:55

A katolikusokhoz kerülhet a kecskeméti gyakorlóiskola és -óvoda

Úgy tűnik, egyetlen tanévig volt a kecskeméti Petőfi gyakorlóiskola és a Bocskai utcai gyakorlóóvoda a Károli Gáspár Református Egyetem fenntartásában: a szülők ugyanis megszavazták, hogy átkerüljenek a Kalocsa-­Kecskeméti főegyházmegyéhez. Úgy tudjuk, az érintettek többségének ez a leginkább megnyugtató megoldás.

Hraskó István

A gyerekek számára marad a választható hit- és erkölcstan (Archív fotó)

Fotó: Bús Csaba

 

Mint ismert, tavaly nyártól alapítvány működteti a Neumann János Egyetemet (NJE), és arról is döntés született, hogy kiválik a Pedagógusképző Kar és beolvad a Károli Gáspár Református Egyetembe (KRE). A változtatás azzal is járt, hogy a NJE kertészeti karának egykori, Mészöly Gyula téri épületében működő Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola, valamint a Bocskai utcai gyakorlóóvoda is a református egyetem fenntartásába került.

Viszont már márciusban lehetett hallani arról, hogy a Károli átadná az intézmények fenntartói jogait a Magyar Katolikus Egyház Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye részére. Ekkor megkeresésünkre a KRE nem válaszolt, de mint kiderült, valóban erről volt szó, bár a szülők és a pedagógusok is sokáig csak szóbeszédből tudtak a szándékról, és bizonytalanságban voltak. Végül múlt hét keddre hívtak össze egy tájékoztatót a Petőfi iskola tornacsarnokában, ahol elhangzott: az egész kérdés azért vetődött fel, mert a KRE-nek nincs gyakorlata a közoktatási intézmények fenntartásában. Dr. Csáki-Hatalovics Gyula Balázs, a Károli kancellárja szülői kérdésre válaszolva ugyanakkor kijelentette:

ha a szülők úgy döntenek, hogy a KRE-nél maradjon az iskola és az óvoda, akkor fenntartói, törvényi kötelezettségüknek eleget téve gondoskodnak róluk.

Kiderült ugyanis, hogy a szülőket szavazásra kérik fel, és a változtatás csak akkor megy végbe a törvény szerint, ha a szülők fele plusz egy fő hozzájárul ehhez. Nem volt mellékes az a körülmény sem, hogy voksokat csak személyesen lehet leadni, és ha valaki nem vesz részt a szavazáson, az nemleges válasznak számít.

Nem kívánnak változtatásokat eszközölni

A szülők aggodalmait Fülöp Ernő, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye részéről jelenlévő érseki irodaigazgató igyekezett eloszlatni. Elmondta, hogy örömmel és készséggel fogadnák a gyakorlóiskolát és -óvodát, és sem a pedagógiai programban, sem a szakmai munkában, tantárgyi szerkezetben nem kívánnak változásokat eszközölni, minden marad a jelenlegi struktúrában. Azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi intézményi vezetéssel és alkalmazotti közösséggel tervezik a továbbiakban is a közös munkát, a főegyházmegye semmilyen személyi és szakmai, működésbeli változást nem tervez az átvétel esetén, a munka folytonosságát megőrzik.

Fülöp Ernő arról is beszélt, hogy kiemelten fontosnak tartják, hogy megmaradjon az intézmény tehetséggondozó profilja, a két tanítási nyelvű képzés, az óvodai angol program. Mivel felvetődött a kérdés, megválaszolta:

a Petőfi iskolát és a Bocskai utcai óvodát önálló entitásként, nem a Szent Imre Katolikus Iskola és Óvodával összevonva kívánják hosszú távon működtetni. Annál is inkább, mert a Szent Imre indulásától kezdve katolikus, s immár huszonöt éve ekként működik, egészen más a szellemisége.

A hittanoktatás tekintetében marad a választható hit- és erkölcstan a jelenleg is meglévő gyakorlat szerint, mindenki a maga értékrendje, meggyőződése szerint választhat. Az érseki irodavezető hozzátette: a templomi alkalmak, vasárnapi misék nem lesznek kötelezőek, de a tanévnyitót és a tanévzárót mise keretében rendezik.

A gyerekek számára marad a választható hit- és erkölcstan (Archív fotó)
Fotó: Bús Csaba

Szóba került az iskola helyszíne is, miután a Mészöly Gyula téri épület a Neumann egyetemhez került. Fülöp Ernő ezzel kapcsolatban kijelentette: az iskola működése biztosított itt, de a cél az, hogy megtalálják az önálló működés lehetőségét (úgy tudjuk, a Petőfi régi épülete, a piac mögötti sárga iskola is szóba került, de ez csak egy opció, és több más helyszínt is vizsgálnak). Az intézmény gyakorlóstátuszát a katolikusok szeretnék megtartani, ennek a lehetőségét már keresik. Az iskolai SZMK-elnök kérésére az érseki irodavezető megerősítette, mivel a szülők igénylik, írásba adják, hogy a hosszú távú fenntartást vállalja a főegyházmegye.

Szinte mindenki szavazott

A tájékoztatón sok szülő nem tudott ott lenni, részükre egy rövid írásos összefoglalás készült. A szavazás pedig szerdán, csütörtökön és hétfőn már le is zajlott, az egyik szülőtől megkaptuk az erről készült jegyzőkönyvet.

Az óvodába járó gyerekek szülei körében szinte százszázalékos volt a részvétel (gyermekenként egy szülő nyilváníthatott véleményt), a szavazásra jogosult 167 főtől 164 érvényes voks érkezett, az igen válaszok száma 149 volt, azaz elsöprő többségben a 15 nemmel szemben.

Az iskolánál némileg szorosabb volt az eredmény, főleg az alacsony részvétel miatt: a 497 szülőből csak 292 szavazott, 282 igennel, 10 nemmel, de mivel a meg nem jelentek válasza automatikusan nemleges, így összességében 215 elutasító vokssal kellett számolni. Az összes igen tehát végül 431 volt, ami 65 százalékos többség, azaz a szülők hozzájárultak a fenntartóváltáshoz.

Úgy tudjuk, az óvoda és az iskola dolgozói is inkább a váltást pártolták.

Mi lesz a gyakorlati pedagógusképzéssel?

„A kecskeméti gyakorló köznevelési intézmény fontos és kiemelt partnerünk marad, a felhalmozott és értékes pedagógiai, szakmai tudásra a jövőben is minősítetten építeni kívánunk. A tervezett fenntartóváltás után nyílik lehetőség a gyakorlati képzéssel kapcsolatos együttműködés jogi rendezésére. A kecskeméti szakmai gyakorlóhelyek bővítésének folyamatát a Károli Gáspár Református Egyetem jövőbeni fejlesztési terveivel összhangban megkezdte. Az önkormányzati fenntartású bölcsődékre vonatkozó együttműködés keretében már szeptember óta zajlanak a szakmai gyakorlatok, az óvodák vonatkozásában pedig jelenleg is kidolgozás alatt áll a széles körű, a munkaerőpiac kihívásaira reagálni képes gyakorlati és szakmai együttműködést hosszú távon biztosító megállapodás kereteinek kialakítása” – írta érdeklődésünkre a KRE.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában