környezetvédelem

2021.04.23. 13:58

Száztíz tonnányi üveg gyűlt össze a kecskeméti akcióban

Annyi üveg jött össze az áprilisi kampányban Kecskeméten, mintha minden lakos 1 kilónyit vitt volna el a konténerekhez. A bevételből három darab levegőtisztító készüléket kapott a Hírös Agóra, kettő ebből az Ifjúsági Otthonba kerül.

Hraskó István

Sajtótájékoztató keretében beszéltek a lezárult üveggyűjtési akció eredményeképpen a Városgazdasági Nonprofit Kft. három légfertőtlenítő készüléket ajánlott fel a Hírös Agóra Kulturális Központnak.

Fotó: Bús Csaba

A 2019 őszén megszervezett Életmentő Üveg kampányban 600 tonna újrahasznosítható hulladék landolt a város 17 pontján kihelyezett tárolókban. Az akció eredményeként az üvegek ellenértékéből egy-egy defibrillátor került a hetényegyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolába, a Kadafalvi Általános Iskolába és a Budai utcai nagypiacra.

A sikeren felbuzdulva idén április 6. és április 20. között ismét kampányt hirdetett meg az önkormányzat, ez alkalommal a Városgazdasági (VG) Nonprofit Kft. és Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTkH) részvételével. Mint a VG ügyvezető igazgatója, Csongor Attila elmondta: összesen 14 gyűjtőponton lehetett bedobni a befőttes, italos és bébiételes üvegeket, és két hét alatt annyi jött össze, mint amennyi egyébként három hónap alatt szokott. Szemléletesen és konkrétabban: mintha minden kecskeméti 1 kilogrammnyi üveget vitt volna el a konténerekhez, azaz nagyjából 100-110 tonnányi mennyiségről beszélhetünk.

Az üvegből ez alkalommal „tiszta levegő” lett, ugyanis a bevételből a két cég összesen három levegőtisztító készüléket vásárolt, és ajánlotta fel a Hírös Agórának.

Bak Lajos, a közművelődési intézmény ügyvezető igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón köszönetet mondott ezért a cégeknek és az önkormányzatnak. Mint tőle megtudtuk, két készüléket az Ifjúsági Otthon egy-egy szintjén, egyet pedig az Agórában állítanak üzembe. Mindegyik egy körülbelül 45-50 négyzetméteres helyiség levegőjét képes megtisztítani, fertőtleníteni, igen gyorsan, óránként akár ötször is. És ami további előnyük, hogy közben a termet nem kell kiüríteni, zavartalanul mehetnek a programok.

Mert lassan-lassan azért lehet már azzal számolni, hogy beindul az élet a kulturális központban és az Ifjúsági Otthonban is: a korlátozások feloldásával a klubok, közösségek tagjai már nemcsak a virtuális térben, hanem személyesen is találkozhatnak majd, és úgy tűnik, a nyári táborokat is meg lehet szervezni.

Utóbbiakra nagy igény van: hétfőn nyitották meg a regisztrációt, és már 400 gyermeket írattak be a közel száz tábor valamelyikére. Bak Lajos kijelentette: a szülők is biztosan szívesebben engedik el gyermeküket, ha tudják, hogy tiszta levegőjű termekben lesznek.

– Az uniós és hazai klímapolitikai célok elérése érdekében a szelektív gyűjtésre rá kell erősítenünk minden szinten, uniós, nemzeti és helyi szinten is. A lakossági aktivitás elkerülhetetlen, szükség van időnként olyan akciókra, amelyek felhívják a figyelmet a fontosságára, és olyan környezetet teremtenek, amely ezt elő is segíti – hangsúlyozta dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

Hozzátette: az üveget a legtöbb háztartásban nem dobják ki a kommunális hulladékkal, hanem gyűjtik, és így nagyobb mennyiség is felhalmozódik. Ezért érdemes egy-másfél évente meghirdetni a mostanihoz hasonló akciót.

A környezettudatos magatartás kiemelése mellett a végeredmény, a beszerzett levegőtisztítók is nagyon fontosak.

– Ugyan a járvány harmadik hulláma lecsengőben van, de mindenki azt mondja, hogy a vírus még nagyon sokáig itt lesz velünk; kevesebb problémát fog okozni, de együtt kell vele élni. Minél egészségesebb környezetet kell biztosítanunk a város lakosai számára. A legnagyobb hiányunk a közösségi és kulturális élmények terén van, ezeket is szeretnénk mihamarabb beindítani, minél biztonságosabban, a berendezések ezt a célt szolgálják – fogalmazott dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Sajtótájékoztató keretében beszéltek a lezárult üveggyűjtési akció eredményeképpen a Városgazdasági Nonprofit Kft. három légfertőtlenítő készüléket ajánlott fel a Hírös Agóra Kulturális Központnak.
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában