beruházás

2021.04.09. 06:55

Nyolc utcában újult meg a csatorna Kalocsán

Emelkedett a kalocsai kertvárosban lakók életszínvonala. Nyolc utcában ugyanis megújult a csatornahálózat, és kialakítottak egy záportározót is.

Gábor János

Új elvezetőkkel pótolták a régi építményeket

Fotó: Gábor János

A kertváros egy részében annyira korszerűtlenné váltak a csapadékvíz-elvezetések, hogy rendre víz alá kerültek az utcák, minden nagyobb esőzés alkalmával. Az önkormányzat a Széchenyi 2020 program keretében, 200 millió forintos uniós forrásból és közel 7,7 millió forint saját erő bevonásával hárította el az áldatlan állapotokat. A városháza szerkesztőségünknek is megírta, hogy a projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közreműködésével valósult meg, és március 31-ével le is zárult.

Az érintett városrész csapadékvíz-elvezetése nagyon elavult volt, és a kapacitása is messze elmaradt attól, amit az egyre sűrűbben beépített terület megkíván. A meglévő árkok nyomvonalán vagy kijavították a rendszert, vagy teljesen új elvezetőkkel pótolták a régi építményeket. Föld- és burkolt medrű nyílt árkokat építettek a Katona István, Liszt Ferenc, Menyhárt László, Móra Ferenc, Veres Péter, Vörösmarty Mihály utcák és a Foktői út egyes szakaszain, valamint a Németh László utca teljes hosszában.

Ugyanennek a beruházásnak a keretében gazdagodott még a város egy nagyobb kiterjedésű záportározóval, amit a Paksi köz és a Foktői út által határolt területen alakítottak ki. Ezt a mesterséges tavat úgy méretezték, hogy nemcsak a most meglévő, hanem a jövőben várhatóan megvalósuló csatornák vizét is képes legyen befogadni.

Azt tervezik, hogy később parkosítják is a környékét, ezzel új szabadidős területet létrehozva.

A fejlesztésnek köszönhetően a kertváros érintett területén megszűntek a csapadékvíz okozta károk és fennakadások, ezzel is emelve az adott lakosság életszínvonalát – zárul az önkormányzat közleménye.

Új elvezetőkkel pótolták a régi építményeket
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában