beruházás

2021.04.07. 06:55

Kívül-belül megújult a halasi közösségi épület

Az elmúlt években több ütemben újult meg a Rostás László Cigány Közösségi Ház Kiskunhalason, a Tó utcán. A fejlesztések sora nem állt le, most egy másik épületrész kapott új tetőt és újították fel teljesen.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A Tó utcai közösségi épület fontos helyszín a halasi cigányság számára, a hatvanas évek elején itt indult el és működött hosszú időn keresztül a romák oktatása. De nem csak cigányok tanulhattak itt, hanem nagyon sok nem roma származású, nehéz sorsú család gyermeke is itt sajátíthatta el az írás és számolás alapjait.

Idén húsvétra felkerült az összes cserép a korábban lapos tetős épületre, amit hosszú évekig egy roma család lakott, az állaga, azonban annyira leromlott, hogy a családot máshol helyezték el. A kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a saját költségvetéséből spórolta össze a működési költségek fegyelmezett betartásával az épület felújításához szükséges mintegy 2 millió forintot – tájékoztatta a baon.hu-t Szűcs Csaba, roma ügyekért is felelős halasi alpolgármester, aki elmondta, hogy az épületet kívül és belül teljesen felújították, új műanyag nyílászárókat építettek be, a külső homlokzatot szigetelték. A lapos tetős födémszerkezetet megerősítették, szigetelték és sátortetőt építették fölé.

Az új tetőszerkezetre a cserepek a napokban kerültek fel, már csak a kúpcserepeket kell felrakni és az ereszcsatornákat felszerelni.

Az épületben a szükséges energetikai felújításokat is elvégezték, valamint új bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat vásároltak.

Az épület táncházként szolgálja majd a helyi cigány közösség kulturális életét, de a nyári gyerektáboroknak, valamint a felzárkóztató foglalkozásoknak is helyet ad – mutatott rá az alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy a következő ütemben a közösségi tér harmadik, még felújításra váró épületét alakítják majd át. Az ehhez szükséges anyagi forrást pályázati úton szeretné előteremteni a halasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.

A közösségi ház új tetőszerkezetére a cserepek a napokban kerültek fel
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában