Kiskunhalas / Kisszállás

2021.04.21. 11:30

Ivartalanítási akcióval segíti a felelős állattartást a Halasi Állatotthon

Elsősorban a szerényebb körülmények között élő családok szukakutyáinak ivartalanítását vállalta magára a Halasi Állatotthon, az akciót az elmúlt napokban hirdették meg, néhány év után újra. Közben a Magyar Falu Program keretében is pályázhatnak az ötezer fős és az alatti települések önkormányzatai az országos ivartalanítási program keretében a nem kívánt szaporulatok megelőzése érdekében.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A Halasi Állatotthonban is megtelt a kennelek többsége, de rendszeresen érkeznek olyan kutyák és macskák, amelyekről lemondott a gazdájuk, illetve olyanok is, amelyek egy nem kívánt alomba születtek.

– Évente mintegy 200-250 kutyának találunk új gazdát, elsősorban az otthont anyagilag támogató Tierheim Wau-Mau-Insel BMT kasseli szervezete segítségével Németországban, és kisebb részben Magyarországon – mondta el Csepcsik Melinda, a Halasi Állat­otthon vezetője.

– Ugyanakkor nehezebb gazdit találni a cicáknak, pedig ők is sokan vannak, köztük olyanok is, akik az egész életüket az állatotthon gondozásában élik le – mutatott rá a szakember, aki a felelős állattartás fontosságára hívta fel a figyelmet, ennek egyik fontos eszköze pedig a házi kedvencek ivartalanítása.

– Az ivartalanítás nem egy divathóbort.

Egyetlen nem ivartalanított kutyapár 10 év alatt akár 20 millió kutyakölyköt eredményezhet,

ha évenként kétszeri kölykezéssel, alkalmanként négytagú alommal számolunk, és feltételezzük, hogy egyenlő arányban születnek nőstények és hímek, és a nem ivartalanított utódok ugyanilyen ütemben tovább szaporodnak. Így már érthető, ha azt mondjuk, hogy a túlszaporodáson, az utcán kóborló kutyák számának csökkentésén egyedül a menhelyek vagy a jó szándékú örökbefogadók nem tudnak segíteni. Kizárólag az ivartalanítás nyújt erre hatékony megoldást, arról nem beszélve, hogy számos megbetegedéstől és a tüzeléssel járó kellemetlenségektől is megóvhatjuk a kedvenceinket – fejtette ki a Halasi Állatotthon vezetője.

Épp ezért hirdettek néhány év kihagyás után ivartalanítási akciót a szerényebb körülmények között élő családok kutyái számára. Összesen száz négylábú ivartalanítását vállalja a Halasi Állatotthon, Balotaszállás, Kiskunhalas, Kunfehértó, Harkakötöny, Pirtó és Zsana területén. Jelentkezni az állatotthon 06-20/246-0266-os telefonszámán lehet.

Február elején indította el a kormány az állatvédelemről szóló konzultációját, az online kérdőívekre több mint 262 ezer válasz érkezett. A kitöltők 99,6 százaléka gondolta úgy, hogy az országos ivartalanítási programnak kiemelt szerepe lehet a kóbor kutyák számának a csökkentésében. Ezért a kormány most egy félmilliárd forintos keretösszegű pályázattal segíti a falvakban élőket a felelős állattartásban. A hazai állatvédő szervezetek számításai szerint Magyarországon ma az ebeknek csak a tíz százaléka van ivartalanítva, amit nagyon kevésnek ítélnek. Ezért is örülnek annak, hogy van egy ilyen program. A Magyar Falu Program keretében az 5 ezer fő és az alatti önkormányzatok számára meghirdetett pályázat keretében most

összesen 14 ezer kutyát vagy macskát tudnak ivartalanítani.

– A felelős állattartás elősegítését célzó pályázaton szeretne indulni a kisszállási önkormányzat is, az igények felmé­rését hamarosan megkezdik – mondta el érdek­lődésünkre Rozsnyai Attila polgármester.

A Halasi Állatotthonba is rendszeresen érkeznek nem kívánt alomba született kutyák
Fotó: Pozsgai Ákos

Az ivartalanításon kívül a programban szerepel még, hogy azonosító csipet kapnak a kutyák, valamint támogatást lehet igényelni az állatok veszettség elleni védőoltására is. Erre hatezer forintot, csip behelyezésére tízezer forintot, ivartalanításra pedig akár több mint hatvanezer forintot is igényelhetnek állatonként az önkormányzatok, összesen legfeljebb másfél millió forint értékben.

Az igények felmérése és az elegendő felkészülési idő biztosítása érdekében két hónap múlva, június 19-től lehet benyújtani majd az első pályázatokat. Az önkormányzatoknak harminc napjuk van a véglegesítésre, az utolsó benyújtási határidő július 18-a. Az a cél, hogy a falvakban se legyen nem kívánt állatszaporulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában