Juhász Csabáné

2021.04.24. 16:57

Interneten láthatók a miklósi kézműves által készített ékszerek

Virtuális kiállítás nyílt a kunszentmiklósi kézműves, Juhász Csabáné munkáiból.

Gulyás Sándor

Csodálatos gyöngy ékszerek

Forrás: Gulyás Sándor

Juhász Csabáné népi gyöngyékszer-készítő kompozícióiból nyílt virtuális kiállítás a minap. A tárlaton a kalotaszegi gyöngyös párta, illetve sárközi gyöngy ékszerek kerültek a tárlókba.

A kunszentmiklósi kézműves alig több mint tíz esztendeje foglalkozik gyöngyfűzéssel. Keze alól számtalan míves ékszer került ki ez idő alatt. A technikával a Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos Töröksíp Nemzetközi Népművészeti Alkotó Táborában ismerkedett meg, Szeghalminé Ócsai Mariann-nak köszönhetően. A kunszentmiklósi népi gyöngyékszer-készítő kedvence a sárközi, ami nagyon színes és sokrétű. A sárközi gyöngygallérok és gyöngyből készült kiegészítők a mai Magyarország területén egyedülállóak.

Csodálatos gyöngy ékszerek
Fotó: Beküldött fotó

Juhász Csabáné a kalotaszegi párta elkészítésének tudományát a Hagyományok Házában rendezett tanfolyamon sajátította el. A fejdísz alapja egy gyöngyözött keret, melyet flitterekkel, gyöngyökkel díszített, úgynevezett hímzett pártatakaró tesz teljessé. Elkészítése rendkívül nagy odafigyelést és rengeteg időt igényel. A több ezer gyöngy közel másfél-két kilogrammra becsülhető. A párta elkészítése a gyakorlott kézművesnek is 80–90 munkaórájába telik.

Juhász Csabáné munkáival Szalkszentmártonban mutatkozott be először. A közönség az elmúlt tíz esztendőben több alkalommal is megcsodálhatta alkotásait. A virtuális kiállítás Kunszentmiklós város weboldaláról érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában