beruházás

2021.04.08. 10:54

Hagyományos eljárással újul meg a német tájház Hajóson

Kétmillió forint támogatást nyert Hajós a német tájház felújításához.

Gábor János

Felújítják a hajósi német tájházat. Az önkormányzat kétmillió forint támogatást nyert a beruházásra, mely során a homlokzatot szeretnék felújítani, szigorúan kétkezi munkával, ugyanazokkal a módszerekkel, ahogy az ingatlan eredetileg készült. Az 1900-as évek elején épített Német Nemzetiségi Tájházat a járványveszély elmúltával újra megnyitják a látogatók előtt – erre készül a város a felújítással, amit a Kubinyi Ágoston Program múzeumszakmai fejlesztési pályázatának segítségével hajtanak végre.

– Kétmillió forintot sikerült nyernünk a homlokzat felújítására és az udvar rendezésére. A támogatást önerő hozzáadása nélkül használhatjuk fel – közölte Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester. – A tájházunk a Szigeti Fő utca 59. szám alatt található. Régi parasztház, aminek a helyiségeiben összeállítottunk egy nemzetiségi gyűjteményt, hogy bemutassuk a paraszti sváb életmód tárgyi emlékeit. Tekintettel arra, hogy hagyományos módon, korszerű eljárások nélkül épült, az állagmegóvására bizonyos időközönként gondot kell fordítani – magyarázta.

A tájház homlokzatát hagyományos vakolóanyagokkal és eszközökkel, kézi erővel újítják fel, majd fehérre meszelik, ugyanúgy, ahogy bő száz évvel korábban tették. Az udvar ugyanennek a beruházásnak köszönhetően kap új funkciót, amivel a helyi civil szervezetek, hagyományőrző egyesületek kérése teljesül: mivel gyakran használják szabadtéri rendezvények lebonyolítására, egy kemencét is építenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában