vöröskereszt

2021.04.19. 14:00

Egyre többen mennek irányított véradásra Kalocsán

Érdekes tendenciát figyelt meg a kalocsai Vöröskereszt-csoport: az irányított véradásokon kiugrik az adományozók összlétszáma, amelynek nagy hányadát első véradók adják. A legutóbbi irányított véradáson az emberek egy részét át is kellett irányítani a következő alkalmak egyikére, olyan sokan jelentkeztek.

Gábor János

Irányított véradás a kalocsai közösségi házban

Fotó: Gábor János

Az elmúlt héten egy kiterjedt helyi ismeretségi körrel rendelkező nő javára indultak irányított véradások a kalocsai járásban. A kora délutáni alkalmakon a szokottnál jóval többen jelentek meg, annak ellenére is, hogy munkaidőben tartották őket. A kiemelt érdeklődés a beteg népszerűségének és annak is betudható, hogy a rendszeres munkahelyi véradásokat a járvány miatt jó ideje nem tudták megszervezni.

– A munkahelyi mellett az óvodai és iskolai véradásaink ugyancsak ebben a tavaszi időszakban szoktak lenni. Most ezeket sem tudtuk beütemezni, hiszen elsődleges feladatunk, hogy vigyázzunk mind az egészségügyi dolgozókra, mind pedig a véradókra

– magyarázta Szeitzné Nyírő Csilla, a Vöröskereszt kalocsai csoportjának vezetője.

– Igyekszünk olyan időpontokat és helyszíneket biztosítani, amelyek mindenki számára biztonságosak: a közösségi ház ilyenkor is rendelkezésünkre áll, és jól bevált, hogy most már a hónap közepén, valamint negyedévente egy szombaton is lehet jönni – tette hozzá.

Szeitzné Nyírő Csilla elmondta: a múlt szerdai, irányított véradást is magában foglaló alkalmon sokat lendített, hogy helyben ismert személy számára lehetett vért adni. Hozzátette: azoknak, akik ilyenkor jelennek meg, előre jelezniük kell, hogy kinek a javára adományoznak, tehát kinek a kórházi kezelését, műtéti beavatkozását szeretnék támogatni. Felhívta rá a figyelmet: aki hasonló véradást szeretne kérni, például egy hozzátartozójának, az vegye fel a kapcsolatot a Vöröskereszt helyi csoportjával. Ez azért fontos, mert a járványveszélyes időszakban ügyelni kell rá, hogy ne tereljenek össze sok embert. Egyeztetéssel nagyon jól lehet ütemezni, hogy ki melyik helyszínre menjen el, sőt, a várhatóan nagyobb létszámra a szokásosnál több eszközzel tudnak felkészülni. Megjegyezte: az élénk érdeklődés miatt ezúttal is sokakat kellett nagyobb távolságtartásra, vagy az épületen kívüli várakozásra kérni.

– A szerdai véradáson 48-an tudtak jelentkezni véradásra, és 15–20 személyt már át kellett ütemezni másik időpontra. Ők a hó végi alkalmon tudnak újra eljönni – jelezte a csoportvezető.

– Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy sok új véradó jelent meg, és került be a kiértesítési rendszerbe. Ezt az irányított véradáson kívül valószínűleg más módon nem tudtuk volna elérni. Hiszem azt, hogy ők rendszeres adományozók maradnak

– bizakodott.

Mint mondta, annak ellenére, hogy a legtöbben természetesnek veszik, „nem magától értetődő, hogy pont akkor lesz elég vér, amikor azonnal szükség van rá”. Ez kizárólag azoknak az embereknek köszönhető, akik hosszú évek óta rendszeresen nyújtják a karjukat.

A kalocsai Vöröskereszt ma a bátyai Idősek Klubjában 9–11-ig, utána a miskei Közösségi Házban 12–14-ig várja a véradókat. A hónap utolsó hétfőjén újra a kalocsai Közösségi Ház kerül sorra, 9–13 óráig.

Irányított véradás a kalocsai közösségi házban
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában