visszaesés

2021.04.01. 14:00

Drasztikusan csökkent a véradók száma márciusban Kalocsán

Korábban minden érdeklődőnek azt tudta válaszolni a Vöröskereszt kalocsai csoportvezetője, Szeitzné Nyírő Csilla, hogy a véradók lelkesek és a járvány ellenére is jelentkeztek. Ez azonban márciusra megváltozott, csökkent a véradók száma.

Gábor János

A Magyar Vöröskeresztnél remélik, hogy áprilisban már nagyobb kedvvel érkeznek az emberek vért adni

Forrás: MW

Negatív tendenciáról számolt be a járás véradásait szervező Magyar Vöröskereszt kalocsai csoportja. Ebben a hónapban ugyanis a korábban szokásos létszámoknak jó, ha a felét sikerült produkálni. A véradó alkalmakból volt, amelyik el is maradt, így pótlólagosan kijelölt időpontban hoznák be a lemaradást. A helyi szervezet hangsúlyozta: most nagyobb szükség van új adományozókra, mint korábban bármikor, hisz sok rendszeres véradó esett ki a rendszerből.

Elengedhetetlen, hogy a járványhelyzetben is egyensúlyban maradjon a vérellátás, ezért azokat is várják, akik már felvették a koronavírus elleni védőoltást. Tudatták, hogy

a vakcina nem kizáró tényező, akár már az oltás másnapján lehet vért adni,

ahogy azok is részt vehetnek az alkalmakon, akik legalább három hete felgyógyultak a fertőzésből.

– Korábban minden megkeresésre azt tudtam válaszolni, hogy a véradók lelkesek és a járvány ellenére is jönnek, de ez márciusra megváltozott, az eddig megszokott számoknak csak az ötven százalékát tudtuk elérni – tájékoztatott a Vöröskereszt helyi csoportvezetője. Szeitzné Nyírő Csilla hozzáfűzte: érezhető, hogy a városban sokan lebetegedtek és még többen tarthatnak a fertőzéstől, ezért érkezhettek jóval kevesebben. A rossz számok főleg a hónap első kétharmadára voltak jellemzőek, hiszen a március 29-ei alkalmon már újra szép számban jelentek meg véradók. A járvány alakulásának függvényében nagyon reméli, hogy áprilisban már nagyobb kedvvel érkeznek az emberek, már csak azért is, mert a hagyományosan hétfői időpontok egyike az ünnep miatt elmarad.

A Magyar Vöröskeresztnél remélik, hogy áprilisban már nagyobb kedvvel érkeznek az emberek vért adni
Fotó: MW

– Húsvét után, a hónap második hetében kezdjük a rendszeres véradásokat: 12-én 10 órától 13 óráig a dusnoki művelődési házban, 19-én 9–11-ig a bátyai faluházban, majd 12–14-ig a miskei közösségi házban leszünk. Ezeken felül április 14-én szokatlan időpontban, 12 és 15 óra között is tartunk egy véradást, a kalocsai Közösségi Házban – jelentette be a csoportvezető, aki hangsúlyozta, hogy ekkor szeretnének pótolni valamekkora mennyiséget a digitális munkarendre átállás miatt elmaradt középiskolai véradások után.

– Ide elsősorban a 18. életévüket betöltött, végzős középiskolásokat várjuk – összegezte Szeitzné, aki elárulta: a járvány során nemcsak a véradásaik, hanem a kampánytevékenységük egy része is lekerült a napirendről. Hiányolja, hogy nem tudják járni a város oktatási intézményeit azokkal az előadásokkal, amelyeken az adományozás fontosságát és kedvező egészségügyi hatásait magyarázzák el. Ezt a munkát igyekeznek szórólapozással, közösségi médiában közzétett felhívásokkal és e-mailben küldött körlevelekkel pótolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában