Termostar

2021.04.16. 13:34

Az új fűtőmű a déli iparterületen épül meg Kecskeméten

Pénteken rendhagyó formában, online tartotta meg a Távhőszolgáltatás napi rendezvényét a kecskeméti TERMOSTAR Kft., melynek fókuszában a klímatudatos energiatermelés és az évi 25 ezer tonna szénmonoxid megtakarítást eredményező fejlesztés állt.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: MW

A Láthatatlan segítség – A zöld és hatékony távhő a fogyasztók szolgálatában című online konferencia házigazdája Nagy Krisztina gazdasági vezetője volt. Elsőként dr. Salacz László, országgyűlési képviselő köszöntötte a számítógépek előtt ülő közös képviselőket, újságírókat és a társintézmények vezetőit.

Az első előadást Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezető igazgatója tartotta meg Zöld Távhő Fejlesztési Projekt címmel. Ennek részeként először ismertette, hogy a világjárványhoz kapcsolódóan a cég hogyan tette biztonságossá a munkafolyamatokat, majd ismertette a folyamatban lévő nagy beruházásukat, az épülő új fűtőmű paramétereit.

– A pandémia idején is zavartalanul folytatódott cégünk Zöld Távhő Fejlesztési Projektje.

A klímatudatos távhőtermelés megvalósítását szolgáló beruházás eredményeképp a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőmennyiség jelentős részét helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás felhasználásával tudjuk majd előállítani – jegyezte meg, hozzátéve: a helyi megújuló energiaforrás garanciát jelent arra, hogy – történjék bármi – télen melegek lesznek a radiátorok a kecskeméti távhős lakásokban.

– A fejlesztés meghatározó eleme a város déli iparterületén létrejövő fűtőmű, valamint az új és már meglévő fűtőműveket összekötő egységes, energiatakarékos távhőhálózat, amely jelentősen javítja a kecskeméti távhőrendszer hatékonyságát. A Termostar Kft. új, Mindszenti körúti telephelyén üzembe álló, 20+5 MW teljesítményű kazánok gazdaságos működéshez szükséges fűtőanyag a Kecskeméten szelektíven gyűjtött fásszárú városi biomasszából, és a KEFAG Zrt. erdészeteiben keletkező vágástéri apadékból (gyökér, háncs stb.), valamint napraforgóhéjból biztosítható. A fejlesztés részekén megépülő összekötő távvezeték pedig új fogyasztók bekapcsolását teszi lehetővé többek között a Nyugati Városkapu területén – tette hozzá.

A második előadás keretében Pék Gáspár főmérnök a társasházak számára elérhető új, energiakorszerűsítési lehetőségekről szólt, mely a nyár végéig elérhető.

Az Ültess fát! Tegyük zöldebbé Kecskemétet! Lakossági Fásítási Programja keretében tavaly 651 fát adományoztak magánszemélyeknek és intézményeknek
Fotó: Termostar Kft.

A harmadik előadást Farkas-Barta Katalin, a 10 Millió Fa Egyesület elnöke prezentálta, melyben köszönetet mondott a Termostar Kft.-nek, mely az Ültess fát! Tegyük zöldebbé Kecskemétet! Lakossági Fásítási Programja keretében tavaly 651 fát adományozott magánszemélyeknek és intézményeknek. Ezzel is hozzájárulva a város zöldítéséhez, a tisztább levegőért.

A konferencia befejező részében a szervezők virtuális gyárlátogatásra hívták a résztvevőket, majd dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester zárszavával ért véget az esemény.

Képeink illusztrációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában