galériával

2021.04.13. 06:55

Az irodák egy részét már felújították a kecskeméti városházán

A kivitelező munkatársai hétfőtől kezdték meg a már teljesen kész irodák átadását a felújítás alatt álló kecskeméti városházán. A Horváth Építőmester Zrt. az ajtók erezését egy ma már nagyon ritkán használt technikával végezte. Fel­tártak egy álmennyezettel korábban eltakart szép kupolát is.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Újabb ütem fejeződött be a kecskeméti városháza felújítása során: elkészültek a félemelet és az első emelet színház, valamint tűzoltóság felőli oldalán az irodák és az ügyfélszolgálat. Pontosabban: immár teljesen befejeződtek a munkálatok, és az önkormányzat korábban itt dolgozó munkatársai véglegesen visszaköltözhetnek.

Mint Gyenes Balázstól, a kivitelező Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) igazgatótanácsának tagjától megtudtuk, mivel a felújítás közben is folyamatosan működik a polgármesteri hivatal az épületben, egy előre eltervezett menetrend szerint zajlik az irodák munkaterületnek való átadása-átvétele és a költözködés. Egyszerre nagyjából a városháza egyharmadán tart a felújítás, egy másik harmad pedig úgynevezett pufferzóna. Így tudják megoldani a járványügyi szabályok betartását és azt, hogy a zaj, a jövés-menés a lehető legkevésbé zavarja a hivatal munkatársait. Vannak olyan részek, amelyeket csak átmenetileg tud átadni a HÉP, az említett irodák viszont már százszázalékos állapotban vannak.

Hétfőn délelőtt körbenézhettünk itt Horváth Norbert építésvezetővel. Elsőre is szembetűnő, hogy a folyosó mennyezete visszakapta eredeti díszítőfestését, a kerámiaburkolatot pedig aprólékos munkával, hosszú hetek alatt megszépítették a restaurátorok, kipótolva a fugát, lecsiszolva a követ.

Gyönyörűek lettek az ajtók is: az eredeti ajtók sérüléseit, hibáit gitteléssel, tapaszolással javították, majd egy már ritkaságszámba menő, munka- és időigényes, cserébe magas minőséget eredményező technikával, flóderezéssel festették be faerezetűre, szintén az építéskori, azaz a 125 évvel ezelőtti sötétbarna színnel.

A kilincsek, zárcímek, zárak ugyancsak restaurátorokhoz és záras szakemberekhez kerültek egy alapos felújításra. Az irodákban kicserélték az elektromos vezetékeket, a radiátorokat, fűtéscsöveket. Új a 22 milliméter vastag parketta is. A HÉP munkatársai egyébként több helyen azzal szembesültek, hogy egykor rossz minőségű töltőanyagot, sittet tettek az aljzatba, vagy hogy repedezik, négyzetméternyi felületeken leválik a vakolat.

A lift szerkezetén még dolgoztak a munkások ottjártunkkor, a héten pedig már megérkeznek az üvegfalak is a felvonóhoz, amely valószínűleg az épület egyik legnagyobb új látványossága lesz amellett, hogy a mozgássérültek közlekedését is lehetővé teszi a városházán.

Bekukkanthattunk a sarkon lévő ügyfélszolgálati helyiségbe is. Gyenes Balázs elárulta, itt menet közben derült ki, hogy régen kupolás volt, ám valamikor a múlt század közepe táján beépítettek egy álmennyezetet. Ennek elbontásával és egy csillár felhelyezésével igazán impozáns, nagy belmagasságú teret kaptak.

A díszteremben is javában dolgoznak, az oldalfalak faburkolatával már végeztek, és hamarosan érkeznek a bútorok is. A tetőn is már 80 százalékban új cserepek vannak, a pincét pedig injektálásos technikával utólag szigetelik, hogy a falak ne nedvesedjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában