galériával

2021.04.02. 16:26

Az alacsony vízállás miatt kevesebb hal kerül a kiskunhalasi tóba

A rendkívül alacsony vízállás miatt egyszerre kevesebb halat telepít a tóba a kiskunhalasi Sóstó Sporthorgász Egyesület. Szakértő bevonásával hamarosan felmérik a vízben lévő halállományt.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Továbbra is a kritikus szint alatt van a halasi Sóstó vízállása, soha ilyen alacsony nem volt. Jóllehet, az önkormányzat és az egyesület is mindent megtesz a tó megmentéséért, az eddig tett erőfeszítések nem sokat vagy csak időlegesen idéztek elő vízszintnövekedést.

Az Eperd utcában épült csapadékvíz-gyűjtőből egyelőre igencsak nagyon költségesen tudják csak átemelni az összegyűlt esővizet. A tározó mellé épített szivattyúrendszert nem tudják működtetni, mert a meglévő áramhálózat nem bírja el a terhelést, az áramszolgáltató leghamarabb idén júniusra ígérte az új hálózat kiépítését – kaptuk a tájékoztatást Jáger Szabolcs egyesületi vezetőtől. Rámutatott: alkalmanként kell szivattyúberendezést bérelnie az egyesületnek, ami napi közel 120 ezer forint, ráadásul az átvezetett víz mennyisége alig emeli néhány milliméterrel a tó vízszintjét, ezt a költséget nem tudja fizetni az egyesület.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az alacsony vízállás miatt a tavaszi haltelepítések során vízbe juttatott halállomány mennyiségét is jelentősen csökkentette az egyesület elnöksége, hogy kíméljék a tavat. Az elmúlt hétvégén kétezer kilogramm, átlag 2-2,5 kilogramm súlyú piaci háromnyaras pontyot telepítettek a tóba, illetve a héten érkezik majd még egy kisebb mennyiség, körülbelül kétszáz kiló egynyaras süllő.

A közeljövőben dr. Hegyi Árpád vezetésével vizsgálni fogja az egyesület vezetősége a Sóstó halállományának nagyságát, a halak egészségi állapotát annak érdekében, hogy megtudják, szükséges-e, és ha igen, milyen beavatkozás szükséges az alacsony vízállás miatt a halak védelmében – mondta el az egyesületi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában